Belgische Bisschoppen: Kritiek op nieuwe abortusvoorstellen

Leestijd: < 1 minuut -Brussel- De Belgische Bisschoppen hebben stevige kritiek op de nieuwe regels rond abortus.

“Het is onbegrijpelijk, dat een zo belangrijk en sensibel thema zo snel en zonder voorafgaand substantieel debat behandelt wordt”, deelden zij vandaag mee in Brussel.
Nadat abortus in het afgelopen jaar uit het wetboek van strafrecht verdween, moet nu de tijdsperiode worden gewijzigd, waarin een abortus mag worden uitgevoerd.

In plaats van tot de 12e week moet abortus nu mogelijk worden tot de 18e week van de zwangerschap. Bovendien wordt de noodzakelijke bedenktijd van zes naar twee dagen ingekort. Een stemming in het parlement hieromtrent moet in de komende dagen plaats vinden.

De Bisschoppen bekritiseren dit alles, zij stellen dat abortus, onder de nieuwe regels, tot een ‘routinematige medische behandeling’ wordt gedevalueerd. De rechtsstaat garandeert de bescherming van de menselijke waardigheid en de lichamelijke integriteit van alle mensen, schrijven de Bisschoppen. “Is dat dan niet hetzelfde voor een ongeboren mensenleven? Waarom doen, als ware het nog geen leven? Waar ligt de grens?”, vragen zij zich af.

“Waarom worden deze vragen in het debat zo zelden, als het überhaupt al aan de beurt komt, in behandeling genomen?”,zo de verklaring van de Bisschoppen.

Foto: Pixabay