Benedictijn wegens kerkasiel voor rechter

Leestijd: 2 minuten
Zaterdag 24 april 2021-07:11- Bron: KNA -Foto: PB
  -Münsterschwarzach- Aanstaande maandag moet zich in Duitsland voor het eerst een Pater wegens het verlenen van kerkasiel in Beieren voor een rechtbank verantwoorden.

De Benedictijn Abraham Sauer uit Münsterschwarzach wordt ‘hulp inzake illegaal oponthoud’ ten laste gelegd. Volgens het Beierse Ministerie van Justitie werden in deze Duitse deelstaat in 2020 in totaal 27 processen heropgestart wegens het toestaan van kerkasiel. Pater Abraham is werkzaam in de administratie van het Klooster en een van twee behandelaars voor vluchtelingenwerk. Sinds 2014 worden vluchtelingen opgevangen op het Münsterschwarzacher Kloosterterrein, momenteel zijn het er 36.

Drie jaar geleden ontving de Abdij voor haar vluchtelingenwerk de integratieprijs van de gemeente Kitzingen. Landelijk haalde men onlangs het nieuws in het geval van Abdis Mechthild Thürmer, van het naburige Klooster Kirchschletten. De Abdis ontving meerdere dagvaardingen wegens hulp aan ‘illegalen’, omdat zij vrouwen in nood kerkasiel aanbood. In één zaak zou zij reeds eind juli 2020 voor de rechtbank in Bamberg verantwoording moeten afleggen. Na enorme mediadruk en verontwaardiging onder de bevolking werd de zitting op het laatste moment afgezegd, kort daarop werden twee nieuwe onderzoeken tegen haar opgestart, eveneens wegens hulp aan zogenaamde ‘illegalen’. Een nieuwe zittingsdatum is er nog steeds niet.

Omdat de zaak, ook in de media en onder gelovigen hoog oploopt, hebben alle Beierse Bisschoppen publiekelijk laten weten achter de Abdis en het Klooster te staan. De Bisschoppen zien geen enkele wetsovertreding in de hulp van de Abdis aan vluchtelingen, zegt Kardinaal Reinhard Marx in München. De Abdis heeft zich aan alle afspraken tussen staat en kerk inzake kerkasiel gehouden.