Benedictus XVI geeft foute verklaring toe

Leestijd: 3 minuten
Maandag 24 januari 2022 11:26 – Bron: ARD/KNA/Redactie kerk – Beeld: PB
 -Vaticaanstad- Paus emeritus Benedictus XVI (94) heeft op een belangrijk punt in zijn verklaring omtrent de misbruikmelding in het Duitse aartsbisdom München en Freising een onware uitspraak gedaan!

De emeritus paus heeft dit vandaag toegegeven in een verklaring via zijn privésecretaris Georg Gänswein, die hij aan het Duitse Katholieke Nieuwsagentschap (KNA) deed toekomen – vier dagen na de publicatie van een misbruikrapport waarin Benedictus zwaar werd beschuldigd.

De schuldbekentenis van het Ratzinger-kamp: “Benedictus nam op 15 januari 1980 als aartsbisschop Joseph Ratzinger van München en Freising wel degelijk deel aan een cruciale diocesane bijeenkomst waarin een priester werd besproken die herhaaldelijk naar voren kwam vanwege het seksueel misbruik van kinderen.

Secretaris Gänswein gaf toe dat “de tegengestelde verklaring objectief gezien onjuist was, Ratzinger vraagt om excuses voor deze fout”. “De emeritus paus bestudeert de stukken nu en vraagt om begrip dat dat een tijdje kan duren, mede door zijn slechte gezondheid. Er zal na bestudering een verklaring komen van de emeritus paus zelf”.

Liegen

Tot dusver ontkende de toenmalige aartsbisschop zijn deelname aan deze cruciale commissievergadering. De media beschuldigden vervolgens de bejaarde Paus Benedictus van ‘liegen’

Voor Ratzinger, die als aartsbisschop voor zijn werk in München het motto ‘Medewerkers van de Waarheid’ had gekozen, is het een uiterst gênante zaak. De tussenkomst van zijn secretaris Gänswein vestigt ook de aandacht op de gezondheidstoestand van Ratzinger en de rol van adviseurs op de achtergrond. In het Vaticaan wordt opnieuw gewezen naar eigen juristen die opnieuw gezien worden als verantwoordelijk voor een debacle. Deze juristen hebben kort geleden nog ernstige schade toegebracht aan de kerk door de zeer omstreden Keulse kardinaal Rainer Woelki (65) te adviseren.

Advocaten

De experts van het Münchense advocatenkantoor Westphal Spilker Wastl waren er al van overtuigd dat Ratzinger kennis had van de geschiedenis rond priester Peter H., die in 1980 vanuit het bisdom Essen naar München kwam. H. werd veroordeeld als pedofiel en pleegde later verder misbruik in het aartsbisdom München.

Afgelopen donderdag zeiden de experts: “Wij beschouwen de verklaring van paus Benedictus, dat hij niet aanwezig was op deze bijeenkomst, als weinig geloofwaardig.” Men verwees naar feiten in het dossier.

Spijt

Bij het corrigeren van de verklaring wilde de 94-jarige emeritus paus Benedictus XVI “benadrukken dat dit niet met opzet is gebeurd, maar het gevolg was van een fout in de redactionele opstelling van zijn verklaring”, aldus Gänswein. “Het spijt hem zeer en hij verontschuldigt zich voor deze fout.”

Gänswein wilde ook duidelijk maken dat in die bijeenkomst in januari 1980 “geen besluit werd genomen over het pastorale werk van de betreffende priester. Het verzoek werd veeleer alleen ingewilligd om hem in staat te stellen tijdens zijn therapeutische behandeling in München onderdak te vinden”.

“Benedictus bestudeert het rapport momenteel intensief en is met zijn voormalig bisdom zeer verbonden in een poging om dingen op te helderen”, aldus Gänswein.

Volgens experts zijn tussen 1945 en 2019 zeker 497 kinderen en jongeren seksueel misbruikt door priesters, diakens of leken in het betroffen bisdom. Er waren minstens 235 vermeende daders, onder wie 173 priesters en negen diakens. Dit is echter slechts wat aan gevallen aan het licht is gekomen en met bewijzen kon worden aangetoond. Aangenomen wordt echter dat het aantal niet-gemelde gevallen veel groter is.