Benedictus XVI komt niet naar uitvaart broer

Leestijd: 2 minuten -Vaticaanstad- (KNA) De emeritus Paus Benedictus XVI neemt niet aan de uitvaart van zijn broer Georg Ratzinger in Regensburg deel. Dat meldt Radio Vaticaan.

Wel in Regensburg zullen aanwezig zijn de privé-secretaris van Benedictus, Aartsbisschop Georg Gänswein, alsook Kardinaal Gerhard Ludwig Müller, die van 2002 tot 2012 Bisschop van Regensburg was.

Georg Ratzinger wordt aanstaande woensdag in het Stiftungsgrab van de Regensburger Domspatzen bijgezet; daarvoor zal een Requiem in de Dom plaatsvinden. De voormalige Domkapellmeister overleed afgelopen woensdag op 96 jarige leeftijd in Regensburg.

Een paar dagen voor zijn overlijden kwam in grote haast de 93-jarige Benedictus XVI vanuit Vaticaanstad, tot verrassing van iedereen, naar Beieren om hem in zijn laatste uren bij staan. De beide broers, die in 1951 samen de Priesterwijding ontvingen, waren tijdens hun leven eng met elkaar verbonden.

Op het bezoeken van zijn stervende broer en het verlaten van Vaticaanstad, door Benedictus, kwam zware kritiek uit de hoek van behoudende Katholieken, die van mening waren dat Benedictus dit als em. Paus vanwege zijn status niet mocht doen. Ook de Duitse overheid en veiligheidsdiensten waren in eerste instantie ‘not amused’ over het bezoek. Pas 30 minuten voor het vertrek uit Rome werden de autoriteiten in Berlijn en München op de hoogte gesteld van de komst van de emeritus Paus. In no-time en met Duitse gründlichkeit, werd een noodscenario in werking gezet om hem te kunnen ontvangen en beveiligen. Bondskanselier Angela Merkel werd elk uur op de hoogte gehouden van het bezoek.

Benedictus gaf er de voorkeur aan ‘s-nachts te verblijven in een nabijgelegen Priester-seminarie. Het seminarie, de weg naar de woning van zijn broer en de woning van zijn broer werden zwaar beveiligd door een speciale eenheid, de SEK, van de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Kort na zijn vertrek, terug naar Vaticaanstad overleed zijn broer Georg.