“Ik was katholiek, ik ben katholiek en blijf katholiek”
-Wenen- Richard ‘Mörtel'(beton, red) Lugner, grootste bouwondernemer van Oostenrijk en voormalig Oostenrijkse presidentskandidaat, geëxcommuniceerd door de Salzburgse hulpbisschop Andreas Laun en een showbizz-grootheid is overleden. Hij werd 91 jaar.
Begin februari dit jaar was Richard Lugner (†91) letterlijk zijn eigen graf aan het graven. De Oostenrijkse miljardair en bouwondernemer kocht destijds een graf in Wenen, vlakbij zijn villa waar hij op de ochtend van 12 augustus stierf. De doodsoorzaak werd niet bekend gemaakt, al is bekend dat hij hartpatiënt was. Nog geen tien weken geleden stond hij als stralende bruidegom voor de griffie met zijn 6e vrouw, Simone Lugner (42).
In Oostenrijk is zijn bekendheidsgraad 99,9 procent. Geen showbizzfeest, populair tv-programma, of celebrity-party of hij was er bij. Steeds met jonge dames aan zijn zijde, hij huwde er in totaal 6. Wekelijks vulde hij de pagina’s van de roddelpers.
Excommunicatie
De door schandalen geteisterde bouwmagnaat en miljardair, die elk jaar met goedgevormde, betaalde metgezellen op het Weense Operabal de aandacht trok, heeft zichzelf uitgesloten van de katholieke gemeenschap. Hij had in 2010 een medisch centrum opgezet in een winkelcentrum dat hij beheerde in het 15e district van Wenen, op zich een nobel instituut, ware het niet dat daar ook abortussen werden uitgevoerd.
Hij haalde als krasse zeventiger alle krantenkoppen door te reageren op de excommunicatie door zijn diocesaan bisschop, met de woorden: “De kerk verbrandde ook heksen.” Bisschop Laun vertelde destijds voor ORF-tv dat Lugner zichzelf had geëxcommuniceerd volgens paragraaf 1041.4 van het kerkelijk recht, omdat hij “deelnam aan abortus door abortussen toe te staan in zijn medisch centrum.” Toen het centrum werd geopend, waren er demonstraties van katholieke tegenstanders van abortus.
Lugner legde uit dat hij katholiek was, vier kinderen had verwekt en dat geen van hen was geaborteerd. Tegelijkertijd wees hij echter op de juridische situatie in Oostenrijk, waar er een tijdslimiet geldt voor abortus, en riep hij op tot begrip voor de getroffenen: “Deze vrouwen zijn ook mensen, niet alleen kinderen.”
Bisschop
Bisschop Laun zag dat destijds echter anders. Een katholiek die abortus in welke vorm dan ook steunt, sluit zichzelf uit van de kerk, zei hij. Dit geldt voor iedereen die “opzettelijk een persoon heeft vermoord of een voltooide abortus heeft uitgevoerd, evenals voor iedereen die daar een positieve bijdrage aan heeft geleverd.”
Tussen Lugner en de bisschop uit Salzburg is het nooit meer goed gekomen: “De kerk verbrandde ook heksen”, zei hij. Zijn loyaliteit aan de katholieke kerk bleef ondanks de excommunicatie ongebroken. “Ik was katholiek, ik ben katholiek en blijf katholiek”, benadrukte Lugner. In tegenstelling tot wat aanvankelijk werd aangenomen, zal de uitvaartviering niet plaatsvinden in de Stephansdom in Wenen. Na zijn 92e verjaardag wilde Lugner eigenlijk de zegen van de kerk vragen voor zijn huwelijk met zijn zesde vrouw, Simone Reiländer. Volgens een goede vriend van de bouwondernemer zal de uitvaart plaatsvinden in zijn favoriete kerk aan de Kaasgraben in het Oostenrijkse Grinzing.