-Brussel- De vooruitgang die Oost-Azië maakt op vlak van de verbetering van de lokale luchtkwaliteit blijkt een hele nare keerzijde te hebben. Uit nieuw onderzoek blijkt immers dat de zuiverdere lucht de opwarming van de aarde heeft versneld.
De opwarming van de aarde wordt voornamelijk veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen. Die heeft in de afgelopen vijftien jaar geleid tot recordhoge oppervlaktetemperaturen.
Maar in diezelfde periode hebben landen in Oost-Azië enorme inspanningen geleverd om de luchtvervuiling terug te dringen en daarmee ook de schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid.
Vooral China zet in op schonere lucht om het aantal sterfgevallen – naar schatting een miljoen mensen per jaar – door luchtpollutie te bedwingen.
Dat milieubeleid is erin geslaagd om de uitstoot van sulfaat-aerosolen – kleine deeltjes die vrijkomen bij het verbranden van fossiele brandstoffen- sterk terug te dringen. Maar die deeltjes hadden wel als ‘voordeel’ dat ze het aardoppervlak afschermen van zonlicht. Luchtvervuiling heeft daarom onbedoeld een deel van de opwarming door broeikasgassen tegengehouden.
Afkoelend effect
Volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) zouden deze aerosolen het aardoppervlak in 2021 met 0,4 graden Celsius hebben afgekoeld. Dat effect verdwijnt nu, door de betere luchtkwaliteit in grote delen van Oost-Azië.
“We zijn in staat geweest om het effect van de betere luchtkwaliteit in Oost-Azië op het klimaat te bepalen”, zegt hoofdonderzoeker Bjørn Samset van het CICERO Centrum voor Internationaal Klimaatonderzoek. “Het belangrijkste resultaat is dat de opruiming van aerosolen waarschijnlijk een groot deel van de recente versnelling van de opwarming van de aarde heeft veroorzaakt. Ook de huidige opwarmingstrends in de Stille Oceaan kunnen ermee in verband worden gebracht.”
Volgens medeauteur Laura Wilcox van het National Centre for Atmospheric Science (NCAS) aan de Universiteit van Reading zal die tijdelijke afkoeling door de luchtvervuiling echter van korte duur zijn, terwijl het effect van de CO2-uitstoot eeuwenlang zal doorwerken. “Dit wil zeggen dat de versnelling van de opwarming door toedoen van zuiverdere lucht waarschijnlijk ook van korte duur zal zijn”, zegt ze. Ze verwacht dat het tempo van de opwarming zich weer zal stabiliseren rond het niveau dat past bij de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer.