-‘s Gravenhage- Het kabinet Schoof heeft in het nieuwe regeerakkoord aangekondigd fors te willen snijden in het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Vanaf 2025 moet er al 350 miljoen euro worden bezuinigd, oplopend tot maar liefst 2,4 miljard per jaar vanaf 2027.
Deze plannen vormen een direct risico voor de internationale positie van Nederland en onze nationale belangen. Volgens Reintje van Haeringen, directeur van CARE Nederland en voorzitter van de Dutch Relief Alliance, raken deze bezuinigingen niet alleen mensen in kwetsbare posities wereldwijd, maar ondermijnen ze ook onze eigen internationale positie en stabiliteit. “We kunnen ons niet veroorloven om ons terug te trekken uit internationale samenwerking,” zegt Van Haeringen. “Klimaatverandering, conflicten en armoede stoppen niet bij landsgrenzen. Wat elders gebeurt, heeft onvermijdelijk gevolgen voor ons hier in Nederland.”
Waarom ontwikkelingssamenwerking cruciaal is voor Nederland
De wereld staat op dit moment voor ongekende uitdagingen. Ontwikkelingsprojecten dragen bij aan de aanpak van mondiale problemen, aan internationale stabiliteit en aan de positie van Nederland als betrouwbare (handels)partner. Een goed voorbeeld hiervan is het CARE Nederland project voor vrouwen, vrede en veiligheid in Jemen, waarin vrouwen op gemeenschapsniveau bijdragen aan conflictoplossing en veiligheid, en deelnemen aan het vredesproces. Zo draagt CARE Nederland bij aan duurzame vrede, regionale stabiliteit en internationale veiligheid.
In Uganda werkt CARE Nederland aan het vergroten van de voedselveiligheid- en zekerheid en het omgaan met klimaatverandering. Door duurzame landbouw te bevorderen, verkleint de kans op armoede en versterkt de economische stabiliteit. Door lokale gemeenschappen te ondersteunen in hun aanpassing aan veranderende omstandigheden draagt CARE Nederland bij aan de veerkracht van zowel Uganda als de bredere Oost-Afrikaanse regio.
“Wat goed is voor de wereld, is goed voor Nederland,” benadrukt Van Haeringen. “Onze welvaart hangt samen met internationale handel en stabiliteit. De voorgestelde bezuinigingen raken mogelijk juist de projecten die wereldwijd het meeste verschil maken. Projecten die werken aan een wereld waarin Nederland economisch kan blijven handelen en waarin de bedreigingen van klimaatverandering en conflicten beheersbaar blijven.”
Oproep aan het kabinet: draai deze bezuinigingen terug
CARE Nederland doet een dringende oproep aan het nieuwe kabinet om deze onverantwoorde bezuinigingen te heroverwegen. “In tijden van crisis en onzekerheid moeten we investeren in vrede, veiligheid en samenwerking,” stelt Van Haeringen. “Terugtrekken nu betekent een hogere prijs later. We moeten handelen in het belang van een eerlijke, stabiele wereld – en dat begint bij het omkeren van deze bezuinigingen.”
Over CARE Nederland
Wij zijn CARE Nederland, onderdeel van CARE, een internationale ontwikkelingsorganisatie actief in meer dan 100 landen wereldwijd. Voortgekomen uit Amerikaanse voedselhulp aan Europa na de Tweede Wereldoorlog, zetten we ons sinds 1945 in voor hen die dat het hardst nodig hebben. CARE ondersteunt mensen op de moeilijkste plekken ter wereld bij het opbouwen van een beter bestaan. We bestrijden armoede door ongelijkheid tegen te gaan. Dit doen we door noodhulp te verlenen, te werken aan gelijke rechten voor vrouwen en door samen te werken met gemeenschappen aan hun weerbaarheid tegen de effecten van klimaatverandering, natuurgeweld en conflict door ze te ondersteunen bij het opbouwen van een duurzaam bestaan. Onze aanpak kenmerkt zich door maatwerk: in overleg met lokale partners en bewoners bepalen we wat nodig is en wat werkt. Want alleen samen bereiken we duurzame resultaten.