Biden bevestigt dat hij zich alleen zal terugtrekken als God dat wil

Leestijd: 3 minuten

Maandag 8 juli 2024 ~11:59 uur ~ Bron: Redactie Kerk/ADN ~ Beeld: Heblo

-Washington- In een interview met omroep ABC verklaarde de Amerikaanse president en katholiek Joe Biden zich bereid om zich terug te trekken uit de presidentiële race als de Allerhoogste , God de almachtige, dat van hem vraagt.

Zijn opmerkingen kwamen tijdens een primetime-interview met ABC News, terwijl men in het Witte Huis probeert de zorgen onder de Democratische partijleden weg te nemen en te reageren op de wijdverbreide kritiek op Biden na een mislukt tv-debat met tegenstander Donald Trump, waarin de president soms over zijn eigen woorden ‘struikelde’ of de juiste woorden niet kon vinden.

“Joe, stap uit de race”,

“Als de Almachtige Heer naar beneden zou komen en zou zeggen: “Joe, stap uit de race”, zou ik uit de race stappen”, zei hij tegen interviewer George Stephanopoulos. “Maar de Almachtige zal niet naar beneden komen,” aldus een zelfverzekerde Biden.

Tijdens het 22 minuten durende interview werd de president verbaal het ‘vuur na aan de schenen gelegd’ over zijn vermogen om nog een ambtstermijn uit te zitten, meldt de BBC, en vroeg Biden of hij nog voldoende vertrouwt op zijn gezondheid en zijn vermogen om de verkiezingen te winnen. “Ik denk niet dat iemand meer gekwalificeerd is om president te worden of deze race te winnen dan ik”, zei Biden, waarbij hij zijn slechte prestatie van vorige week tegen Trump aan reisuitputting en een ‘zware verkoudheid’ weet.

Geloof

Biden is de tweede katholiek die het presidentschap van de Verenigde Staten bekleedt, na John F. Kennedy, en heeft vaak positief gesproken over zijn geloof en het belang ervan. Biden is een trouwe kerkganger op zondagmorgen. Dit heeft hem echter ook kritiek opgeleverd van een kleine groep rechtsradicale katholieke bisschoppen alsook leken in de Verenigde Staten, vanwege de steun van de president voor abortus, evenals zijn standpunt ter ondersteuning van kwesties als transgenderrechten en genderidentiteit, die in strijd zouden zijn met de traditionele leer van de kerk.

Vrouw

In een ander interview, de avond vóór het interview van ABC op 4 juli met radiostation WURD in Philadelphia, zei de president op een gegeven moment dat hij er trots op was de “eerste zwarte vrouw” te zijn die in het Witte Huis diende, wat kennelijk werd verward met een verwijzing naar Kamala Harris, zijn vice-president en de eerste gekleurde vrouw die die rol vervult, meldt The Guardian.

De populariteit van Biden was dalende in de afgelopen maanden, maar trekt weer aan. Hoewel de leeftijd van Donald Trump, 78, als een soortgelijk probleem naar voren is gebracht – naast vele andere kritiekpunten op de polariserende voormalige president – ​​in vergelijking met Biden, lijkt Trump over het algemeen energieker en relatief fitter dan Biden.

Witte Huis

Dagblad Daily Telegraph merkt op dat er ook vragen rijzen over wie werkelijk de leiding heeft over het beleid van het Witte Huis, waarbij wordt gespeculeerd dat zijn naaste team, waaronder stafchef Jeff Zients, een groot deel daarvan op zich neemt.

Als gevolg van dit alles geven de laatste opiniepeilingen aan dat het vertrouwen in Kamala Harris de laatste tijd flink is verbeterd, ook al heeft Harris tijdens haar tijd als vice-president weinig ‘applaus’ van de kiezers gekregen. Dit heeft geleid tot speculaties dat Biden zou kunnen aftreden en de Democratische presidentiële nominatie aan haar zou overhandigen. Harris heeft een reputatie opgebouwd als een fervent progressief politica, vooral op het gebied van abortus, vrouwen- en LHBTI-rechten.