Biden bezoekt vandaag Paus. Journalisten boos

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 29 oktober 2021 07:00 – Bron: Redactie kerk/ADN – Beeld: PB
  -Vaticaanstad- Het Vaticaan heeft donderdag abrupt de geplande live-uitzending geannuleerd van de Amerikaanse President Joe Biden die vandaag, aan de vooravond van de klimaattop in Glasgow, Paus Franciscus ontmoet. Europese en VS-journalisten hebben geprotesteerd.

De live-uitzending van het bezoek van Biden, zal vanmiddag worden ingekort om alleen de aankomst van de autocolonne van de President op de binnenplaats van het Apostolisch Paleis te verslaan. De woordvoerder van het Vaticaan, Matteo Bruni, zegt dat het herziene mediaplan de ‘normale procedures’ weerspiegelt die tijdens de coronaviruspandemie zijn vastgesteld voor alle bezoekende staatshoofden en regeringsleiders. Voor de VS-President zullen dus geen uitzonderingen worden gemaakt.

Dat protocol betekent ook een verbod voor onafhankelijke media om in de ontvangstzaal aanwezig te zijn tijdens het begin en einde van de ontvangst, zoals normaal het geval zou zijn bij een bezoekend staatshoofd.

Belijdend Katholiek

Biden komt naar Europa om aanwezig te zijn als een van de hoofdgasten tijdens de klimaattop in het Schotse Glasgow. Joe Biden is de tweede Katholieke President van de VS. Biden is belijdend Katholiek en slaat zelden een zondags bezoek aan de Heilige Mis over. Conservatieve Amerikanen, inclusief sommige Bisschoppen, hebben kritiek op Biden vanwege zijn standpunt rond abortus. Een aantal Bisschoppen riep zelfs op om Biden de H. Communie te weigeren. Biden’s parochiepriester reikt echter wekelijks de Hostie uit aan Biden.

De Amerikaanse President deelde via omroep 1010WINS en Washington Post mee dat met het bezoek aan de Paus, aan de vooravond van de klimaattop, een hartenwens van hem in vervulling gaat. Het is overigens niet het eerste bezoek van hem aan de Paus. Ingewijden rond de President van het machtigste land op aarde deelden mee dat de President samen met de Paus wil bidden voor het welslagen van de klimaattop.

Van 31 oktober tot 12 november wordt in het Schotse Glasgow de belangrijkste klimaattop gehouden sinds die van 2015 in Parijs. Belangrijkste onderwerpen zijn uitstootdoelen, financiële beloften, regels voor CO2-handel en het stoppen van vervuilende investeringen. Dat moet een trend doorbreken: de uitstoot van broeikasgassen stijgt en de opwarming dreigt twee keer zo hoog uit te pakken als destijds ‘beloofd’ in Parijs.