Biden vraagt Paus met spoed om hulp in Oekraïne-kwestie

Leestijd: 2 minuten
Paus verlaat de Russische ambassade in zijn hoogzitter Fiat 500 (Embedded foto)
Vrijdag 25 februari 2022 15:37 – Bron: VN/ADN/1010WINS – Beeld: PB/YT
 -Washington/Vaticaanstad- Paus Franciscus bracht vanochtend in allerijl een verrassingsbezoek aan de Russische ambassade bij de Heilige Stoel. Tijdens het gesprek van een half uur met ambassadeur Alexander Avdeyev sprak de Paus “zijn bezorgdheid uit over de oorlog”. Volgens de VS-nieuwszender 1010WINS geschiedde het bezoek op dringend verzoek van de VS-president Joe Biden. Zowel Biden als Poetin hebben nooit onder stoelen of banken gestoken een grote bewondering voor deze Paus te hebben. Vaticaan woordvoerder Matteo Bruni deelde mee dat de Paus inderdaad heeft aangeboden te willen bemiddelen. Hals over kop verliet de Paus vanochtend een bijeenkomst om naar de Russische ambassade te vertrekken.

Het bezoek werd aanvankelijk ontkend, maar om 14.45 toch officieel bevestigd door de Vaticaanse persdienst tegenover de Italiaanse omroep RAI. Op Twitter-video’s was een Fiat 500 te zien met de Paus die het ambassadegebouw verliet, een paar honderd meter van het Sint-Pietersplein. Het is vooralsnog onduidelijk of Franciscus ook een bezoek zal brengen aan de Oekraïense ambassade in het Vaticaan.

De ambassadeur van Rusland gaf later commentaar op het bezoek aan de Russische media. Dienovereenkomstig was de Paus “zeer bezorgd over de situatie van de hele bevolking” en riep hij op om mensen te sparen, zo citeerde het Novosti-persagentschap ambassadeur Avdeyev.

Oproep te vasten en te bidden voor de Oekraïne

Op woensdag riep Paus Franciscus op tot een dag van vasten en gebed voor Oekraïne aanstaande Aswoensdag.

Na de aanval door Russische troepen, gisteren, zei kardinaal staatssecretaris Pietro Parolin dat er nog ruimte is voor onderhandeling en het gezond verstand moet zegevieren “de wereld redden van de waanzin en gruwelen van oorlog”; en verder: “Wij gelovigen verliezen de hoop niet op een sprankje geweten van degenen die de zaken van de wereld in hun handen hebben.” Het Vaticaan roept op tot blijvende inzet voor vrede in Oekraïne.