Bijna de helft van Spaanse bevolking voorstander van poly-amorie

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 19 april 2023 – 05:10 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN Beeld: Publiek domein

 -Madrid- Polyamorie of zoals de Spanjolen zeggen ‘poliamor’, is een term die wordt gebruikt om de praktijk van het hebben van meerdere romantische of seksuele relaties tegelijkertijd te beschrijven, met de toestemming en openheid van alle betrokkenen. Lees verder onder de reclame>

Het gaat hierbij om het opbouwen van liefdevolle en betekenisvolle relaties met meer dan één persoon tegelijkertijd, waarbij er geen sprake is van bedrog of ontrouw. Uit een recent onderzoek blijkt dat bijna 50% van de inwoners van Spanje voorstander is van polyamorie.

Pandemie

Uit de resultaten  van een uitgebreid onderzoek van het Spaanse Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) naar sociale en affectieve relaties na de pandemie, blijkt dat meer dan 41% van de Spanjaarden het eens is met het hebben van seksuele relaties buiten de relatie en iets meer dan de helft, iets meer dan 47%, gelooft dat iemand meerdere liefdes- en seksuele relaties tegelijk kan hebben (polyamorie).

Als het gaat om de liefde, geeft de meerderheid van de ondervraagden aan dat zij emotioneel sterk verbonden zijn met hun partner en bijna zeven van de tien antwoorden dat liefde ‘alles kan overwinnen’. 79 procent is het eens of zeer eens met de stelling dat “als je echt van iemand houdt, je trouw bent aan je partner”, hoewel 47% ook aangeeft dat iemand meerdere liefdes- en seksuele relaties tegelijk kan hebben, terwijl bijna 50% het tegenovergestelde beweert.

Emotionele binding

Een hoog percentage inwoners van Spanje  is het ermee eens dat leden van een stel hun emotionele relatie kunnen behouden zonder samen te wonen om hun onafhankelijkheid te behouden (66%). 41% is het eens of zeer eens met de stelling dat leden van een stel kunnen afspreken om seksuele relaties te hebben met andere mensen buiten de relatie zonder emotionele binding, terwijl 30% daar tegen is. Bovendien gelooft bijna 70% dat iemand seksuele relaties kan hebben met iemand zonder liefde voor die persoon, terwijl 29% tegen die bewering is.

Wat betreft de belangrijkheid die de ondervraagden hechten aan verschillende aspecten bij het begin van een relatie, springen fysieke aantrekkelijkheid en economische status niet in het oog, terwijl de belangrijkste aspecten hun betrokkenheid bij huishoudelijke taken, tevredenheid over seksuele relaties, economische onafhankelijkheid en de wens om kinderen te hebben zijn.