Bill Gates waarschuwt: “Het ergste zou nog wel eens kunnen komen”

Leestijd: 3 minuten
Dinsdag 03 mei 2022 – 07:07 – Bron: ADN/1010WINS – Beeld: DFID
 -Washington- Volgens de Katholiek en filantroop Bill Gates is de kans “ruim 5 procent” dat er een coronavariant opduikt die zowel besmettelijker als dodelijker is. Om deze dreiging het hoofd te bieden, pleit hij voor meer middelen voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De multimiljardair doet zijn waarschuwing in een interview met de Financial Times. “Er is nog steeds het risico dat deze pandemie een variant genereert die nóg besmettelijker en zelfs nóg dodelijker is,” zegt hij. De voormalig software-ontwikkelaar wist zelfs een schatting te maken van hoe groot de kans is dat dit gebeurt: “Het is niet waarschijnlijk en ik wil geen doembeelden schetsen, maar er is ruim 5 procent kans dat we het ergste van deze pandemie nog niet hebben gezien.”

Meer middelen voor WHO

Volgens Gates komt de WHO nu middelen tekort om de wereld voor te bereiden op de volgende uitbraak: “De WHO heeft nu minder dan tien personen in dienst die voltijds opletten of er geen nieuwe dodelijke virussen opduiken,” zei hij. “En zelfs die mensen worden afgeleid door andere zaken. Pandemieën worden niet serieus genoeg genomen.”  Gates al nagedacht over hoe dit probleem aangepakt moet worden. Gates wil een team van internationale experts vormen, variërend van epidemiologen tot IT-specialisten om wereldwijde gezondheidsbedreigingen snel op te sporen en de coördinatie tussen landen te verbeteren. Zijn initiatief noemt hij Global Epidemic Response and Mobilization (GERM) en moet beheerd worden door de WHO.

Gates waarschuwt er wel voor dat er meer investeringen nodig zijn om een ​​nieuwe pandemie te vermijden. Ook wijst hij op de behoefte aan vaccins die langer werkzaam zijn en besmetting tegengaan. Bill & Melinda Gates Foundation is één van de grootste geldschieters van de WHO.

Nieuw boek

Gates sprak zijn waarschuwende woorden slechts enkele dagen voor de verschijning van zijn nieuwe boek. Dinsdag komt How to Prevent the Next Pandemic uit. In WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus vindt Gates alvast een gelijkgestemde. Als VIP kreeg Tedros al eerder een exemplaar toegestuurd en in een tweet liet hij weten het eens te zijn met de boodschap van het boek: “Wij moeten handelen naar de lessen van COVID-19 en innoveren, opdat wij snelle en rechtvaardige (gezondheids)oplossingen kunnen bieden om de volgende pandemie te voorkomen.”

Eerdere waarschuwingen

Gates waarschuwde de wereld al eerder voor de enorme dreiging van corona. In december 2021 zei hij in een serie tweets dat ‘wij in de ergste fase van de pandemie konden komen’. Waarmee hij doelde op de gevreesde omikronvariant: “Wij moeten het serieus nemen totdat wij er meer over weten. Zelfs als het maar half zo ziekmakend is als delta, zal het de ergste golf zijn die wij tot nu toe hebben gezien, omdat het zo besmettelijk is.” Dat betekende volgens Gates: “Een mondkapje dragen, grote indoor bijeenkomsten vermijden en je laten vaccineren.” In 2015 waarschuwde de filantroop er in een talkshow al voor dat de wereld niet is voorbereid op een pandemie.

Ook Tedros zei vorige week nog dat wij vooral waakzaam moeten blijven. Nu er wereldwijd steeds minder mensen overlijden aan of met corona, hebben veel landen het testregime teruggedraaid. Daarin schuilt volgens Tedros een groot gevaar: “Dit maakt ons steeds blinder voor patronen van overdracht en evolutie. Maar dit virus zal niet verdwijnen, alleen omdat landen er niet meer naar zoeken. Het verspreidt zich nog steeds, het verandert nog steeds en het is nog steeds dodelijk.”