CDA wil nu toch versoepeling kinderpardon

Onverwachte ‘draai’ CDA. Kabinetsverhoudingen nog verder op scherp

-DEN-HAAG De regeringspartijen CDA en D66 willen een versoepeling van de regels rond het kinderpardon.  Daardoor moeten meer asielkinderen en hun ouders in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning.

De partijen hebben een plan gemaakt dat ze gaan voorleggen aan staatssecretaris Harbers (VVD). Zij willen onder meer dat hij opnieuw kijkt naar de 400 tot 700 zaken die tot nu toe buiten het kinderpardon vielen, zoals Lilli en Howick destijds. Een groot deel van die kinderen woont al jaren in Nederland, en is hier vaak geboren.

“Desnoods gebruikt Harbers in alle gevallen zijn discretionaire bevoegdheid om hen alsnog asiel te verlenen”, zegt CDA-Kamerlid Van Toorenburg in het AD. Het is opmerkelijk dat het CDA deze radicale wijziging in haar beleid naar voren brengt.

Het CDA maakt, zeer opmerkelijk vlak voor de verkiezingen van de provinciale staten, een opmerkelijke draai met het plan. Tot nu toe benadrukte de partij het belang van strenge regels rond het kinderpardon en steunde daarmee het volstrekt anti-christelijke kabinetsbeleid.

“Tegelijk is een milder standpunt iets wat de CDA-leden best prima zullen vinden”, zegt NOS correspondent Van der Wulp. “Denk aan de kwestie-Mauro, toen bleek dat er binnen het CDA ook een grote groep mensen een humaner beleid rond asielkinderen wil. Die groep CDA’ers heeft al enige tijd grote moeite met de harde, rechtse koers die het CDA vaart hierop. Het onderwerp waarmee de VVD even de duimschroeven worden aangedraaid, lijkt dus strategisch en met zorg uitgekozen te zijn. Daar hadden zij kennelijk wel een draai voor over.”

CDA-Kamerlid Van Toorenburg spreekt zelf in het AD van “een veranderd inzicht”. Dat komt volgens haar onder meer door kritiek van het Europese Hof van Justitie en een rapport van 38 hoogleraren, waarin staat dat asielkinderen hersenschade kunnen oplopen als gevolg van de stress door een dreigende uitzetting.

Meewerkcriterium

CDA en D66 willen verder dat Harbers asielverzoeken van kinderen met gezinnen met voorrang behandelt en dat het zogeheten meewerkcriterium zo snel mogelijk wordt aangepast. Dat criterium houdt in dat asielzoekers zelf meewerken aan hun uitzetting. Als ze bijvoorbeeld niet komen opdagen bij een afspraak met immigratiedienst IND, kan dat ertoe leiden dat ze buiten de pardonregeling vallen.

De partijen vinden niet dat van asielzoekers mag worden verwacht dat ze meewerken aan hun eigen uitzetting en zien liever een tegenwerkcriterium, waarbij niet van asielzoekers mag worden verwacht dat ze meewerken aan de uitzetting, tenzij een rechter naar de zaak heeft gekeken. “Zo straf je niet dat kind dat een keer een afspraak mist, maar ouders die moedwillig asielprocedures stapelen en traineren”, aldus Van Toorenburg. Van Toorenburg gaat daarbij wel voorbij aan het feit dat het traineren van procedures in de meeste gevallen veroorzaakt wordt door de IND (Immigratie en Naturalisatie Dienst), die na een positieve beschikking meestal direct in hoger beroep gaat om zodoende alsnog een negatieve beslissing te bewerkstelligen in het nadeel van de asielzoeker.

Bom onder coalitie ?

Is het plan van CDA en D66 een nieuwe bom onder de regeringscoalitie, die na de opmerkingen van VVD-fractievoorzitter Dijkhoff over het klimaatakkoord van vorige week zaterdag al flink onder druk staat.

Dat het CDA en D66 nu dit moment kiezen om vrijuit hun wensen rond het kinderpardon naar buiten te brengen, kan niet los gezien worden van wat Dijkhoff vorige week deed. Het heeft er alles mee te maken. Je kan het zien als een actie om de VVD terug te pakken. Door nu samen de VVD – op een voor de partij zeer gevoelig onderwerp – zo voor het blok te zetten, zetten CDA en D66 de grootste coalitiepartij wel even flink op hun nummer.

Prettige bijkomstigheid voor CDA en D66 is dat de ChristenUnie zich ook zal kunnen vinden in dit voorstel. De ChristenUnie maakt zich al enige tijd sterk voor een ruimer kinderpardon. “Het compromis dat tijdens de formatie rond het kinderpardon was gesloten, was voor Segers al vanaf het begin een pijnlijk punt.”

Petitie

Naar aanleiding van de zaak-Lili en Howick startte presentator Tim Hofman een petitie voor verruiming van het kinderpardon. Die petitie is tot nu toe ruim 253.000 keer ondertekend.

Naar aanleiding van de petitie zei premier Rutte in november dat het kabinet niet van plan is om het kinderpardon te verruimen. Hij noemde, tot grote ergernis van velen, het Nederlands asielbeleid toen streng en rechtvaardig, terwijl al jaren het tegendeel wordt aangetoond.

Bron: ADN/CDA/D66/NOS Foto: pixabay

Geef een reactie op dit artikel