Heeft U ook al een ‘draaigatje’ ?

Leestijd: 2 minuten  -WAGENINGEN- (ADN) Terwijl ons land gebukt gaat onder de ‘terreur’ van de eikenprocessierups en de teek dient zich een nieuwe insectenplaag aan: het mediterraan draaigatje.

De mier met de Latijnse naam: Tapinoma nigerrimum maakt nesten van tientallen meters waarin zich miljoenen beestjest kunnen bevinden, zij dringen zonder aankondiging huizen binnen en tuinen worden compleet kaalgevreten.

Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen is in staat van groot alarm en ziet dat het dier zich snel verspreidt en bijzonder moeilijk te bestrijden is. Er zijn al kolonies aangetroffen in onder meer Wageningen, Ulft, Spijkenisse, Alphen aan den Rijn, Delft en Rotterdam.
Onder en tussen tegels
De mieren zitten in zeer grote getale onder stoeptegels of in gazons, omdat deze bij mooi weer warm worden en de mieren van hogere temperaturen houden. Om die reden voelt de mier zich mogelijk ook steeds meer thuis in ons land. Van oorsprong is het diertje een ‘immigrant’ uit Zuid-Europa. Vermoedelijk is het draaigatje via handel of toeristen al vorig jaar ons land binnengekomen.

Zij zorgen voor veel overlast, zo ondergraven zij de stoep, waardoor tegels verzakken. Bijzonder is ook dat zij bijten, dit in tegenstelling tot de ‘gewone’ mieren. Deze mier is moeilijk te onderscheiden van de gewone mier, maar kan worden herkent aan de grote aantallen per nest. In tegenstelling tot andere miersoorten, tolereren verschillende koninginnenmieren elkaar: daardoor kunnen er enorme nesten ontstaan.

Het plaagdierencentrum hoopt dat mensen die mierennesten aantreffen, daarover bij het centrum aan de bel trekken. Als een paar mieren naar Wageningen worden opgestuurd, kan het plaagdierencentrum vaststellen om welke mierensoort het gaat.
Hoe te bestrijden?
De plaag neemt elke dag grotere vormen aan mede doordat zij moeilijk te bestrijden is. Probleem is dat bewezen middelen voor bestrijding van deze mier nog niet zijn toegestaan. In Wageningen is nu een proef gaande om deze mierensoort met behulp van aaltjes te bestrijden, maar of dat lukt moet de tijd uitwijzen. Voorlopig is het raadzaam, bij ontdekking van een kolonie, om ze te bestrijden met schoonmaakazijn, dit is 100% natuurlijk en absoluut dodelijk. Schoonmaakazijn kost bij de discounter ongeveer E 1,60 voor een jerrycan van 5 liter. Zie ook onderstaande video>

Foto/video: YouTube

Sale juli 2019