SGP: “Voer vrachtautoloze zondag in”

-‘s-GRAVENHAGE- Als het aan SGP-tweede kamerlid Chris Stoffer ligt, dan voert Nederland zo snel mogelijk de vrachtautoloze zondag in.

Stoffer zal vandaag dat plan tijdens de begrotingsbehandeling Infrastructuur naar voren brengen. Hij wijst minister van Nieuwenhuizen erop dat veel EU-landen (zie kaartje)een verbod kennen op vrachtwagen-verkeer op zondag. Het verbod moet ook gelden voor post- en pakketbezorgers. Lees verder onder de kaart>

In rood, de landen waar vrachtwagenverkeer op zondag ten strengste verboden is.

Stoffer wil meer duidelijkheid in het wegengebruik in gans Europa. Nu mag men in het ene land wel en het andere niet met een truck de weg op, maar ook de bijzonder positie van de zondag, zeker voor Christenen, de zondag is ten slotte nog altijd de door God gegeven rustdag.

SGP-2e kamerlid Chris Stoffer

Uiteraard is de bijdrage van SGP-man Stoffer een welkome aanvulling, nu de politiek de handen vol heeft aan de terugdringing van de CO2 uitstoot. Volgens Stoffer blijkt uit onderzoeken dat een autoloze zondag 1 megaton minder CO2-uitstoot oplevert. Het vrachtverkeer neemt daarvan een ‘substantieel deel’ voor zijn rekening, aldus Stoffer.

Stoffer staat niet alleen met zijn standpunt. De afgelopen tijd kwamen ChristenUnie en Groen Links met een afgezwakt plan om één zondag per jaar volledig autoloos te maken, eventueel mag dat van deze partijen ook gemeentelijk wanneer een landelijk verbod er niet komt. Dat voorstel kon niet rekenen op bijval van de minister. Het nog verder gaande voorstel van Stoffer, hoe uitstekend ook, hoeft dan al helemaal niet op clementie te rekenen, maar het is het proberen waard en zal wellicht ook andere politici de ogen openen.

Foto: Pixabay-symboolfoto/Tweede Kamer

GezondheidGezondheid

 

Geef een reactie op dit artikel