Vaticaan én NL-bisschoppen zijn het eens: Radboud Universiteit nog steeds Katholiek

Leestijd: 2 minuten
Zaterdag 12 november 2022 – 09:01 uur – Bron: Vaticaan – Beeld: FakirNL
  -Vaticaanstad/Nijmegen- Zowel volgens de Vaticaan-woordvoerder als volgens de Nederlandse Bisschoppenconferentie is de Radboud Universiteit te Nijmegen nog steeds Rooms-Katholiek.

Voor de Heilige Stoel én voor de Nederlandse bisschoppen is de Radboud Universiteit nog gewoon Rooms Katholiek. Dat bevestigden kardinaal Wim Eijk en bisschop Gerard de Korte in een persconferentie na het Ad-Liminabezoek aan  Vaticaanstad. Daar gingen zij afgelopen week tijdens een werkbezoek onder andere in gesprek met Paus Franciscus en met de nieuwe prefect van het dicasterie voor onderwijs en cultuur, de Portugese kardinaal en hoogleraar Bijbelwetenschap José Calaça de Mendonça.

Doorlopend conflict

De mededeling dat de universiteit nog steeds katholiek is, is bijzonder nieuws. In het najaar van 2020 besloten de Nederlandse bisschoppen dat de Universiteit niet langer het predicaat ‘Katholiek’ mag dragen. Reden daarvoor was een langdurig conflict over de benoemingen van bestuursleden.

‘Rome beschouwt de Radboud Universiteit als iets wat hoort bij de bevoegdheid van de Heilige Vader’

“Wij hadden het recht om onze relatie met de SKU (Stichting Katholieke Universiteit) op te zeggen, maar het Vaticaan ziet dat toch even anders. Rome beschouwt de Radboud Universiteit als iets wat hoort bij de bevoegdheid van de Heilige Vader”, aldus De Korte gisteren op de persconferentie. ‘In die zin is de Radboud Universiteit nog steeds een Katholieke universiteit.’

Mooie viering

Op de persconferentie benadrukte kardinaal Eijk dat plaatselijk bisschop Gerard de Korte hierover contacten onderhoudt met de rector magnificus van de Radboud Universiteit, Han van Krieken. ‘Wij hopen dat er een mooie viering komt in het najaar van 2023, bij gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Universiteit’, zegt De Korte.

Dat vertegenwoordigers van de Heilige Stoel de eerdere beslissing van de Nederlandse Bisschoppenconferentie betreurden, was al langer bekend. Zo stond de Radboud Universiteit in het Pauselijk Jaarboek van 2022 nog steeds vermeld als Katholieke Universiteit. In een maar liefst vier pagina’s tellend artikel in de Italiaanse krant Corriere della Sera schreef journalist Marco Ventura afgelopen september over geruchten dat het dicasterie voor cultuur en onderwijs het niet eens zou zijn met de beslissing van de Nederlandse bisschoppen om de universiteit het predicaat Katholiek af te nemen.

Geef een reactie op dit artikel