Bisschop Bätzing: Rol van vrouw heeft topprioriteit

Leestijd: < 1 minuut -Keulen (KNA) De nieuwe voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie , de Duits-Limburger Bisschop Georg Bätzing, ziet gelijke rechten voor vrouwen in de Katholieke Kerk als grootste en belangrijkste uitdaging in zijn nieuwe ambt.

“Het thema vrouw in de Kerk is de meest dringende toekomstvraag, die wij hebben”, zei Bätzing gisteren in het TV-ontbijtprogramma ‘ARD-Morgenmagazin’. Hier heeft de Kerk een flinke inhaalslag te maken. Katholieke vrouwen wachten ongeduldig op vooruitgang. “Wij kunnen absoluut niet langer wachten, met vrouwen dezelfde rechten toe te kennen”, aldus Bätzing.

Priesterwijding

Op de vraag, of vrouwen ook een priesterwijding kunnen bekomen, sprak hij zich niet uit. Vooreerst moeten vrouwen in, óók de hoogste bestuursfuncties in de Bisdommen, dezelfde kansen krijgen als mannen. “Dat hebben wij nodig”, beklemtoonde Bätzing.

De 58-jarige werd afgelopen dinsdag op het voorjaarscongres van de Duitse Bisschoppen in Mainz tot nieuwe voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie gekozen. Hij volgt in dit ambt Kardinaal Reinhard Marx uit München op. Marx was teruggetreden vanwege zijn leeftijd en zijn dubbele (zware) functie. Naast Kardinaal van het Bisdom München-Freising is hij ook een naaste vertrouweling en adviseur van de Paus.

Foto: Lothar Spurzem