Bisschop dringt aan op wijding van vrouwen en beëindigen van het celibaat

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 31 mei 2024 ~ 06:03 uur ~ Bron: Redactie Kerk/WDR ~ Beeld: AIPP
“Vrouwen en het priesterschap kunnen heel goed met elkaar samen gaan.”

-Bonn- Het maakt absoluut geen verschil wat de Pausen zeggen, inclusief de huidige. De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing, handhaaft zijn voornemen om vrouwen tot diaken of priester te wijden. Hij waarschuwt ook dat de Duitsers zich moeten voorbereiden op een kerk zonder priesters. De oorzaak ligt volledig bij het celibaat, aldus de bisschop tegenover omroep WDR.

Tijdens de presentatie van zijn nieuwste boek, eergisteren in Frankfurt, zei de bisschop van het Duitse bisdom Limburg: “Vrouwen en het priesterschap kunnen heel goed met elkaar samen gaan.”

Op de vraag of de functie van priester in de huidige vorm moet blijven voortbestaan -een controversiële discussie in de eigen Duitse Synodale Weg-, is Bätzing duidelijk: de vraag of priesters in de huidige vorm nog nodig zijn moet aan de orde worden gesteld. “Het misbruikschandaal heeft parochies en priesters bijna tegenover elkaar gezet”. Er is zoveel irritatie dat wij ons moeten afvragen waarom priesters nog bestaan in de huidige opzet ​​in de Rooms-katholieke kerk.”

Sacrament

Het specifieke aan de priester in de Rooms-katholieke kerk is de sacramentele vorm. De bisschop uitte zich kritisch over de huidige voorwaarden voor toelating tot de sacramentele bediening. “Wij bereiken de grens waar wij ons moeten voorbereiden op een Rooms-katholieke kerk zonder priesters.”

“De essentie van het katholicisme wordt bedreigd door de manier waarop wij ‘de toegang tot het priesterschap organiseren en in stand houden”. Als het verplichte celibaat ertoe leidt dat ‘bijna niemand priester wil worden’, dan moet men zich afvragen, wat is belangrijker: het celibaat of de sacramentaliteit van de kerk.