Bisschoppen Florida willen executie tegenhouden

Leestijd: < 1 minuut -Tallahassee- (1010WINS) De Katholieke Bisschoppen van de VS-staat Florida willen de executie van een man verhinderen, die op grond van ijzersterke bewijzen niet voor het hem ten laste gelegde veroordeeld kan worden.

In een brief aan de Republikeinse Gouverneur Ron DeSantis eisen de acht Bisschoppen het opschorten van de doodstraf tegen James Dailey (73), die op 7 november in de gevangenis van Starke geëxecuteerd zal worden.

De uitvoering van de doodstraf in Florida moet ook principieel worden afgeschaft, zo eisen de Bisschoppen.
De zaak Dailey is bijzonder verontrustend, omdat er hard bewijs is van zijn onschuld. Dailey werd in 1985 voor de moord op een 14-jarige jongen schuldig gesproken. In werkelijkheid ligt een onder eed afgelegde verklaring van een ander man op tafel, die zegt de werkelijke dader te zijn.

Het Hoog-gerechtshof in Florida weigerde Dailey de mogelijkheid, de nieuwe bewijzen van zijn onschuld, te overleggen, aldus de kritiek van de Kerk. “Het doden van onschuldigen is altijd fout”, schrijven de Bisschoppen. Florida is de VS-staat met de meeste fout-oordelen, als het om executies gaat, argumenteren zij.

Als Dailey omgebracht wordt, dan is dat de honderdste executie in Florida sinds de herinvoering van de doodstraf in 1970er jaren. Gouverneur de Santis, een Katholiek, heeft het doodvonnis tegen Dailey ondertekend en is daarmee tijdens zijn ambtstijd al voor drie executies verantwoordelijk. De Katholieke Kerk van Florida wil in duizenden gebedswaken bidden opdat de executie kan worden voorkomen.

Foto: Pixabay