Bisschoppen: Zegening homo’s en hertrouwd gescheidenen is Kerstgeschenk

Leestijd: 3 minuten

Duitse Bisschoppen: “FIDUCIA SUPPLICANS is “EEN KERSTGESCHENK”

Maandag 18 december 2023 ~ 18:15 uur ~ Bron: Redactie Kerk/KNA/VRT ~ Beeld: MariaBode/EMB

-Vaticaanstad- De “Fiducia Supplicans” verklaring heeft veel mensen wereldwijd en ook vertegenwoordigers van de Kerk in Duitsland verrast. Paren van hetzelfde geslacht kunnen nu ook officieel gezegend worden door de Kerk. De Duitse Bisschoppen verwelkomen het document – en benadrukken de beperkingen ervan.

De Nederlandse Bischoppen lijken nog niet op de hoogte van het nieuws, er is nog geen reactie.

Ook de Belgische Bisschoppen, die vorig jaar al overgingen tot zegeningen, spreken van “een mooi besluit op een mooi moment.”

De Bisschoppen en vertegenwoordigers van de RK-kerk in Duitsland hebben de toestemming van het Vaticaan voor de zegening van homoseksuele paren verwelkomd en spreken van een Kerstgeschenk.

“De praktijk van de Kerk erkent verschillende vormen van inzegening. Het is goed dat deze schat voor de verscheidenheid van levensstijlen nu wordt opgegraven”, benadrukt de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie (DBK), bisschop Georg Bätzing, in een persbericht. Het Dicasterium voor Geloof benadrukt het duidelijke onderscheid met de sacramentele zegen in de context van een kerkelijk huwelijk. “Aan de andere kant benadrukt de tekst echter de pastorale betekenis van een zegen die niet geweigerd mag worden als reactie op een persoonlijk verzoek.” De verklaring trekt een “duidelijke lijn tussen onwrikbare trouw aan de leer van de Kerk en de pastorale vereisten van een kerkelijke praktijk die mensen nabij wil zijn”. Het beschrijft een pastorale speelruimte “die een verantwoorde kerkelijke praktijk verduidelijkt”.

Diep kwetsend, wonden veroorzakend, hele levensverhalen overschaduwend: zo handelde de Kkerk volgens de Vicaris-generaal van het Duitse Essen, Klaus Pfeffer, wanneer zij het leven van homoseksuele paren veroordeelde, weigerde te zegenen en de toegewijde, trouwe liefde van twee mensen tot zonde durfde te verklaren. Hier moet eindelijk een einde aan komen: Niet of, maar hoe zegeningen voor homoseksuele stellen in de Kerk kunnen worden georganiseerd, stond centraal tijdens het digitale symposium “Zegen voor iedereen op vrijdag 30 april dit jaar in het Bisdom Essen. Vandaag is de mogelijkheid gegeven en zijn er geen barrieres meer. Wij sluiten als Kerk een tijdperk af.

België

De beslissing is een stevige koerswijziging laat de Belgische Bisschoppencinferentie weten. Wij gaven al aan voorstander te zijn van zo’n zegening, of waren in de praktijk al bereid die te geven. De kwestie werd daarom al eerder voorgelegd aan de Congregatie voor Geloofsleer, die de Katholieke leer bewaakt. Die wees het in 2021 nog formeel af. “Een zegening is alleen mogelijk indien dit ­gebeurt ‘overeenkomstig Gods bedoelingen’. Om die reden is het niet geoorloofd de zegen te geven aan ­relaties die gepaard gaan met ­seksuele praktijken buiten het huwelijk”, aldus de Congregatie toen.

Dat de zaak nog steeds heel gevoelig ligt, blijkt wel nog uit de manier waarop het Vaticaan de zaak naar buiten brengt. Officieel gaat de verklaring over de rol van zegeningen in het algemeen. De zegening van koppels “in ongewone situaties” of van koppels van hetzelfde geslacht is daarbij slechts één onderdeel.