Bisschoppenconferentie (D) benoemt hulpbisschop tot referent LHBTIQ+ zaken

Leestijd: < 1 minuut
Maandag 26 februari 2024 ~ 07:22 uur ~ Bron: Redactie Kerk/ZDF/Bisdom Essen ~ Beeld: Bisdom Essen

-Essen- De Duitse Rooms-katholieke bisschoppenconferentie heeft met hulpbisschop Schepers uit Essen voor het eerst een ‘LHBTIQ+ referent’ binnen de Duitse bisschoppenconferentie benoemd en neemt daarmee opnieuw duidelijk stelling tegen Rome.

Bisschop Bätzing, voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie kondigde dit aan, verwijzend naar het feit dat de meeste bisdommen al dergelijke lekenvertegenwoordigers hebben en dat de bisschoppenconferentie dit voorbeeld nu wil volgen, maar dan met een geestelijke.

Het referentschap had Schepers al in zijn eigen bisdom. Hulpbisschop Schepers wordt nu ook het ‘eerste aanspreekpunt’  voor de hele Duitse LHBTIQ+-gemeenschap. Tevens zal Schepers de coördinatie op zich nemen van wijzigingen die de Duitse bisschoppen-conferentie ‘op eigen houtje’ wil doorvoeren, zoals opname van homoseksuele mannen in seminaries, uitvoering homozegeningen en begeleiden van priesters die ‘uit de kast komen’.

Discriminatie

De referent voor queer-pastorale zorg van de bisschoppenconferentie bekritiseert een aantal van zijn collega-bisschoppen en roept op tot meer inzet tegen discriminatie. “Alle mensen, ook queer mensen in de LGBTIQ+ gemeenschap, zijn schepselen Gods,” benadrukt de hulpbisschop van Essen, Ludger Schepers, in een verklaring voor omroep ZDF.

Voor zover bekend is Schepers wereldwijd, de eerste bisschop met het referentschap LHBTIQ+.