7 tips voor opruimen voor je doodgaat

  In het boek ‘Opruimen voor je doodgaat’ geeft schrijfster Margareta Magnusson als het ware ontspultips. Het idee is dat je bij leven nagaat hoe je jouw woning het beste kunt achterlaten voor je nabestaanden. In het boek vertelt Magnussons over haar persoonlijke ontspul-ervaringen, maar er staan ook veel tips in. Geïnspireerd door dit boek geven we 7 tips voor opruimen voor je doodgaat.  

1. Begin op tijd

U wilt het zo goed mogelijk doen, voor uzelf en voor uw naasten. Begin daarom op tijd. Volgens Magnussen is 65 een mooie leeftijd om hier op z’n minst over na te denken.

Néém ook de tijd. Opruimen voor men sterft is volgens Magnusson iets wat men tussen de bedrijven door doet. De beste startplaatsen zijn de zolder, kelder en berging. Daarna kan men rustig kamer voor kamer onder de loep nemen.

Volgens Magnusson is het de moeite waard om mensen in de eigen omgeving te vertellen over het voornemen om te gaan ontspullen. Misschien zijn zij bereid om te helpen of zijn er spullen die zij graag willen overnemen.

2. Presentje voor etentje

Bent U uitgenodigd voor een etentje? Geef in plaats van bloemen of een fles wijn iets uit uw interieur waar U zelf graag naar kijkt. Of een boek uit de kast. In ieder geval iets kleins dat makkelijk weg te geven is. Zo ruimt men op en maakt men vrijwel zeker meteen iemand blij.

Magnusson geeft echter ook de ontvanger een tip: krijgt u iets waar u niet blij mee bent, geef dat gewoon eerlijk aan.

3. Voorkom ongemakkelijke situaties

Stel u heeft een doos vol liefdesbrieven die nogal intiem zijn, of iets anders dat iemand kan doen blozen: gooi het weg. U wilt volgens Magnusson niet dat uw nabestaanden in verlegenheid worden gebracht als zij uw woning leegruimen.  Daarnaast zijn dat soort dingen vaak wel erg privé. Dus waarschijnlijk is het ook voor uw eigen gemoedsrust fijn om deze spullen alvast weg te doen.

4. Foto’s opruimen

Zeker de generatie op leeftijd kan nogal wat afgedrukte foto’s hebben. Albums vol en misschien ook nog een berg negatieven. Een tip van Magnusson: bekijk deze met een kritische blik. Doe de foto’s waarop mensen staan die uw nabestaanden niet kennen alvast maar weg. Hun bestemming is vroeg of laat toch de vesnipperaar.

Kom je foto’s tegen waarop bijvoorbeeld jouw (klein)kinderen en vrienden op staan? Geef die dan aan hen. Vaak is het voor hen een leuke verrassing om zoiets te krijgen.

5. Bewaar het kostbare 

Kleine dingen die voor u van grote waarde zijn, maar voor uw nabestaanden waarschijnlijk niet, kunt u in een doosje doen waarop u noteert: ‘weggooien’. Denk hierbij aan souvenirs en brieven. U kunt er dan nog zo lang van genieten als mogelijk en uw nabestaanden weten precies wat zij met de doos moeten doen als zij deze tegenkomen.

6. Praat er over

Stel u heeft ouders op leeftijd die veel spullen hebben maar nog niet bezig zijn met ontspullen: breng het onderwerp ter sprake. Doe dat wel met tact, want het is natuurlijk een gevoelig onderwerp. Volgens Magnusson kunt u bijvoorbeeld terloops eens laten vallen dat er eigenlijk best veel spullen in het huis staan. En vragen of zij wellicht eens nagedacht hebben over wat zij ermee willen doen. ,,Breng het vriendelijk en tactvol”, is hierbij het advies.

7. Koester herinneringen

Het kan moeilijk zijn om voor de laatste keer op te ruimen. Tegelijk, weet Magnusson uit ervaring, heeft het iets moois. Rustig opruimen voor men het tijdelijke verruilt voor het eeuwige is uiteindelijk ook een mooie manier om herinneringen op te halen en terug te kijken op uw leven.

Bestel hier het boek op rekening via Bol.com

 

 

Geef een reactie op dit artikel