Bolivia: Kerk maakt zich zorgen over drugs en mensenhandel

Leestijd: 2 minuten
Maandag 10 juni 2024 ~ 06:03 uur ~ Bron: Redactie Kerk/VN ~ Beeld: Nationaal Archief Emmen

-La Paz- Vanwege de toenemende sociale spanningen en een flinke economische crisis hebben de Boliviaanse bisschoppen opgeroepen tot meer actie tegen de georganiseerde misdaad. Zij luiden de noodklok omdat ieder jaar meer kinderen en jongeren spoorloos verdwijnen.

Volgens de Rooms-Katholieke kerk verdwijnen er jaarlijks zo’n 800 tot 1.000 kinderen en jongeren in Bolivia. De kinderen worden misbruikt door bendes als werk en/of seksslaven. Volgens de Boliviaanse Bisschoppenconferentie is de belangrijkste oorzaak de georganiseerde misdaad in het Zuid-Amerikaanse land. “Het is onaanvaardbaar dat er ieder jaar zoveel kinderen verdwijnen”, zegt pater Diego Pla Aranda van de Bisschoppenconferentie.

“De georganiseerde misdaad is een zeer gevoelige kwestie. Het gaat om drugshandel, smokkel, mensenhandel, gedwongen prostitutie en mensensmokkel”, zei Pla Aranda op de algemene vergadering van bisschoppen afgelopen week in Cochabamba. “Elk jaar verdwijnen tussen de 800 en 1.000 kinderen en jongeren in het land. Wij moeten deze gewelddadige situatie het hoofd bieden om een ​​kortetermijnoplossing te vinden”, eiste hij. Lees verder onder de afbeelding>

Cocabladeren, grondstof voor de lucratieve cocaïne (Beeld PB)

 

Hoogste percentage vrouwenmoorden in heel Latijns-Amerika

Het centrale onderwerp van de bijeenkomst was het geweld en de veiligheidssituatie in het land. “Bolivia behoort tot de landen met de hoogste cijfers van vrouwenmoord in heel Latijns-Amerika en dat is uiterst zorgwekkend”, aldus Pla Aranda. De bisschoppen willen niet langer zwijgen. Met gevaar voor hun eigen leven roepen zij op tot actie. In hun slotverklaring spreken zij ook over kwesties als milieucriminaliteit in verband met bosbranden en ontbossing, evenals geweld tegen journalisten.

Volgens de VN is Bolivia, na Colombia en Peru, de derde grootste producent van cocabladeren en cocaïne ter wereld. Het land staat de teelt en distributie van cocabladeren toe voor de productie van kauwtabak, thee en voor religieuze rituelen. De teeltoppervlakten voor de legale markt zijn beperkt tot 22.200 hectare.

Een deel van de geoogste cocabladeren wordt echter gebruikt voor illegale cocaïneproductie. Onlangs waren er berichten over grote cocaïnevondsten uit Bolivia die aanleiding gaven tot een heftig binnenlands politiek debat. Corruptie en angst gedood te worden door de georganiseerde misdaad doet velen zwijgen, waardoor de problemen met de dag toenemen.