Boliviaanse regering treedt steeds harder tegen de RK-Kerk op

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 14 februari 2023 – 12:39 uur – Bron: Redactie Kerk/KNA – Beeld: Publiek domein
 -Sucre- Niet alleen in Nicaragua, maar ook in Bolivia wordt de Rooms-Katholieke Kerk steeds vaker door de overheid vervolgd. Lees verder onder de reclame>

Boliviaanse media melden over een onderzoek door het Boliviaanse OM tegen Rooms-Katholieke Bisschoppen, naar aanleiding van de incidenten die bekend staan ​​als ‘Coup I’ in verband met de Presidentsverkiezingen van oktober 2019, en de controversiele grondwetswijziging.

In een eindrapport sprak een commissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten over pogingen tot manipulatie en adviseerde nieuwe verkiezingen. President Morales nam ontslag onder druk van regeringsgezinde vakbonden, het leger en de politie.

Politieke en sociale crisis

Tijdens de politieke en sociale crisis nam de Rooms-Katholieke Kerk een bemiddelende rol op zich, wat leidde tot de oprichting van een interim-regering onder leiding van Jeanine Áñez. In 2021 gaf de Boliviaanse Bisschoppenconferentie (CEB) aan Paus Franciscus een rapport over de rol van de Rooms-Katholieke Kerk tussen oktober 2019 en januari 2020, waarin het alle beschuldigingen met betrekking tot een vermeende staatsgreep tegen Morales verwierp.

Dagvaarden

Nu is het OM gevraagd, volgens de Boliviaanse krant ‘Correo del Sur’, om de geestelijken te dagvaarden, die in 2019 tot de Bisschoppenconferentie behoorden en die in deze hoedanigheid deelnamen aan het vredesproces van 2019. Zij moeten gehoord worden in de zaak van ‘Coup I’ wegens terrorisme.” De dagvaarding bevat een lijst van tien geestelijken die moeten worden opgeroepen. Deze omvatten de Aartsbisschop Ricardo Centellas van Sucre, vice-voorzitter van de Bisschoppenconferentie (CEB) toen en nu, de voormalige Bisschoppelijke secretaris-generaal Aurelio Pesoa, de plaatsvervangend secretaris-generaal José Fuentes Cano en de toenmalige Hulpbisschop Giovani Arana van El Alto.

Ramiro Venegas, parlementslid voor de regerende partij MAS (Movimiento al Socialismo – (Socialistische beweging), zei in de Boliviaanse krant Página Siete dat Kerkfunctionarissen voor de rechter moeten worden gebracht wegens “het aanwakkeren van onrust en rellen  in het land”, aangezien zij in hun preken “praten over politieke zaken in plaats van het Woord van God”.

Politieke vervolging in zijn grofste vorm.

Bisschop Percy Galván van La Paz verklaarde echter: „Wij zijn ons bewust van de hedendaagse vervolging. Wij weten van broeders en zusters die om politieke redenen in verschillende gevangenissen in het hele land van hun vrijheid worden beroofd, uiteraard onder andere voorwendsels zoals terrorisme, samenzwering, staatsgreep. Wij zagen het in Nicaragua, waar een Bisschop werd gearresteerd omdat hij geen deportatie wilde accepteren.” De aanvallen van de “politiek linkse klasse” tegen de Kerk zijn niet nieuw: “Zij bedreigen en vervolgen ons. Het is een verhaal zonder einde”.

Voormalig President van Bolivia Carlos Mesa (2003 tot 2005) twittert: “MAS probeert nu Bisschoppen te vervolgen die democratie en mensenrechten verdedigen. Politieke vervolging in zijn grofste vorm.” Mesa vergeleek het verzoek van het OM met de gebeurtenissen in Nicaragua en roept de internationale gemeenschap op zich uit te spreken tegen deze voortgaande pogingen tot vervolging.