BREAKING: Geen Missen op Kerstavond in Rooms-Katholieke kerken

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 16 december 2020 13:04 Bron: Redactie kerk/RKK /Foto PB)

Nachtmis alleen via KRO tv

-Utrecht- Er zijn op Heilig-Avond 24 december geen publieke vieringen in de Rooms-katholieke kerken, zoals de Nachtmis. Daartoe heeft de Nederlandse Bisschoppenconferentie besloten, meldt een woordvoerder van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap (RKK). De Bisschoppen willen in deze periode van lockdown een beweging van veel mensen tegelijk voorkomen.

‘Juist de vieringen op Heilig-Avond in de kerstnacht worden door door immense aantallen mensen bezocht.’ Het besluit nemen de Bisschoppen met pijn in het hart, zo luidt de verklaring. Eerder deze maand meldde RKK al dat er in veel parochies online vieringen zouden zijn met Kerst. Vaak zijn de vieringen via een livestream of Youtube te volgen. Wel een viering, maar geen publiek.

De dagmissen en andere vieringen met Kerstmis op 25 en 26 december kunnen wel – zij het maximaal met het beperkte aantal van dertig gelovigen – publiek worden gevierd. De Bisschoppen benadrukken dat er ook in de Kerstvieringen op Eerste en Tweede Kerstdag geen samenzang kan plaatsvinden en dat koorzang met maximaal vier zangers is toegestaan, alleen in een veilige opstelling. Mondkapjes worden dringend geadviseerd, maar zijn officieel niet verplicht, behalve bij de gang naar en van de ontvangst van de Heilige Communie.

Tenslotte roepen de bisschoppen nogmaals op om vooral wél Kerstmis te vieren. De vieringen op kerstavond en in de kerstnacht zijn niet publiek toegankelijk, maar zullen wel plaatsvinden en door vele parochies worden uitgezonden via de live stream en ook op NPO2 is via KRO-NCRV om 23.30 uur de nachtmis te volgen. Ook andere vieringen zijn via live stream of televisie mee te vieren. De bisschoppen nodigen iedereen daar van harte voor uit via de speciale website vierkerstmis.nl Via die site kunnen gelovigen onder meer de eigen parochie vinden op internet en zien wat de mogelijkheden zijn om thuis Kerstmis mee te vieren.