BREAKING: Keulse Bisschop Woelki op non-actief

Leestijd: 2 minuten

Woelki op eigen verzoek op non-actief

Hulpbisschoppen blijven aan

Rome ‘hakt de knoop door’ na rapport  van den Hende & Arborelius

 

Vrijdag 24 september 2021 11:43 – Bron: Redactie kerk/KNA/ARD – Beeld: EMB/Youtube
 -Vaticaanstad/Keulen- Paus Franciscus stuurt de Keulse kardinaal Rainer Maria Woelki op eigen verzoek met een pauze van enkele maanden. Deze begint half oktober en duurt tot de vastentijd 2022. De hulpbisschoppen Puff en Schwaderlapp blijven in functie. In Duitsland is inmiddels een felle discussie uitgebroken over wat de Bisschop dan zal gaan doen tijdens zijn ‘verlof’.

De stap is gerechtvaardigd vanwege een vertrouwenscrisis in het Aartsbisdom Keulen, die ook werd veroorzaakt door Woelkis’ ‘grote fouten’ in de communicatie bij het omgaan met misbruik. Tot zijn terugkeer zal hulpbisschop Rolf Steinhäuser het grootste Duitse Aartsbisdom besturen en zorgen voor ‘verzoening en vernieuwing’.

Tegelijkertijd verwierp de Heilige Stoel beweringen dat de Kardinaal gegevens had willen verdoezelen door een eerste onderzoeksrapport naar misbruik achter te houden. “De vastberadenheid van de Aartsbisschop om de misdaden van misbruik in de kerk aan te pakken, zich tot de getroffenen te wenden en preventie te bevorderen, blijkt niet in de laatste plaats uit de uitvoering van de aanbevelingen van de tweede studie.”

Reactie Bisschop Bätzing

De voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie, Bisschop Georg Bätzing, heeft zich voorstander verklaard van het besluit van Paus Franciscus om alsnog antwoord te krijgen op verschillende vragen over de situatie in het Aartsbisdom Keulen.

“Ik accepteer de beslissingen van de Heilige Vader en hoop dat het proces van verzoening zal beginnen in het Aartsbisdom Keulen. Ik kan niet beoordelen of dit binnen enkele maanden kan leiden tot een fundamenteel veranderde situatie”, verklaarde de Limburgse Bisschop vanmiddag tegenover ARD-tv.

Half juni stuurde Paus Franciscus twee gezanten naar Keulen om de situatie ter plaatse te bekijken. Dat waren Kardinaal Arborelius van Stockholm en Bisschop van den Hende van Rotterdam. De Paus nam zijn beslissing op basis van hun resultaten. Het ging ook over de rol van andere leiders, zoals de Aartsbisschop van Hamburg Stefan Heße (55), die had aangeboden af ​​te treden. Vorige week wees de Paus dit verzoek af.

Persconferentie Kardinaal Woelki zie onderstaande video: