BREAKING: Paus accepteert aftreden Bisschop Dr. Franz-Josef Bode (+video)

Leestijd: 2 minuten
DONDERSLAG IN DUITSE RK-KERK
videotoespraak onder dit artikel
Zaterdag 25 maart 2023 – 11:02 uur – Bron: Redactie Kerk/Bisdom/KNA/NOZ Beeld: Publiek domein
 -Osnabrück- Paus Franciscus heeft vandaag het ontslag van Bisschop Franz-Josef Bode (72) (Osnabrück) aanvaard. Dat hebben het Vaticaan en het Bisdom vandaag bekendgemaakt.

Volgens de voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) betekent dit het einde van de ambtstermijn van de langstzittende Bisschop van Duitsland, die sinds 2017 ook plaatsvervangend voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie is en lid is van het presidium van het ‘Synodaal Pad’ van de Kerk in Duitsland sinds 2019.

Bisschop Bätzing, de voorzitter van de DBK, gaat in een brief aan de pers in op de trieste zaak. “Een van de redenen voor het gevraagde ontslag uit het ambt van Bisschop van Osnabrück is de enorme druk vanwege misbruikschandalen.”

“Met het aftreden van vandaag neemt Bisschop Bode ook de verantwoordelijkheid op zich voor de kwestie van seksueel misbruik in de Kerk, die u en ons allemaal al lang vergezelt. Jij verontschuldigde je al in een vroeg stadium. Jouw boeteviering in 2010, toen jij languit voor het altaar op de grond lag en namens de Kerk vergiffenis vroeg, zal nooit vergeten worden. Jouw wil om door te werken, om de manier waarop met de slachtoffers en daders wordt omgegaan in jouw Bisdom te verbeteren en ook om onze Kerk radicaal te veranderen, heeft jou sindsdien niet meer losgelaten.

Bisschop Bode, de tweede man in de Duitse Katholieke Kerk, gold als een progressief Bisschop en genoot groot aanzien in en buiten zijn Bisdom, dat grenst aan de Nederlandse Bisdommen Groningen-Leeuwarden en Utrecht.

Noviteit

Het ontslag is een noviteit in verband met de misbruikzaken in de Kerk. De Paus aanvaardde het ontslag. Voor het eerst nam een K​atholieke Bisschop in Duitsland ontslag in verband met de misbruikzaken in de Rooms-Katholieke Kerk. Zoals het Vaticaan bevestigde, aanvaardde de Paus het ontslag van Bisschop Franz-Josef Bode van Osnabrück.

In het Duitse hervormingsproces ‘Synodaler Weg’ vervulde Bode een centrale rol. Hij zette zich in om de mogelijkheden te onderzoeken om vrouwen als Diaken en gehuwde mannen als Priester toe te laten. Ook maakte hij zich sterk voor een eerlijke en open omgang van de Kerk met homoseksuelen en was hij voorstander van de invoering van het zegenen van stellen van hetzelfde geslacht.