BREAKING: Vaticaan staat zegening homoparen toe

Leestijd: 2 minuten
Maandag 18 december 2023 ~ 15:15 uur ~ Bron: Redactie Kerk/VN/ARD ~ Beeld: MariaBode
Zegening van hertrouwd gescheiden stellen ook mogelijk

 -Vaticaanstad- De “Fiducia supplicans” verklaring is goedgekeurd door de Paus en openbaar gemaakt door het Vaticaanse Dicasterium voor de Geloofsleer,het  staat de zegening van paren van hetzelfde geslacht toe – maar onder nauwkeurig omschreven voorwaarden. De leer van de Kerk over het huwelijk verandert niet; de zegen houdt geen goedkeuring van de verbintenis in.

Als twee mensen om een zegen vragen, kan de Priester dit verzoek inwilligen, zelfs als hun status als koppel “ongeordend” is vanuit kerkelijk oogpunt. Dit gebaar van pastorale nabijheid mag echter geen elementen bevatten die ook maar in de verste verte lijken op een huwelijksritueel. Dit staat in de verklaring “Fiducia supplicans” (smekend vertrouwen) over de pastorale betekenis van zegeningen, die deze maandag werd gepubliceerd door het Vaticaanse Dicasterie voor de Geloofsleer. Paus Franciscus heeft de tekst eerder goedgekeurd.

Het document gaat uitvoerig in op het onderwerp zegen en maakt onderscheid tussen rituele, liturgische zegeningen en spontane zegeningen, die lijken op uitingen van volksvroomheid. Met betrekking tot deze tweede categorie spreekt de hoogste religieuze autoriteit van de Katholieke Kerk nu over de mogelijkheid om zelfs diegenen te zegenen die niet leven volgens de normen van de Christelijke morele leer, maar die uit de grond van hun hart om zo’n zegen vragen.

Gezien het feit dat het Vaticaan de inzegening van homoseksuele paren in 2021 uitdrukkelijk heeft verboden, is het nieuws van vandaag uit Rome “meer dan een donderslag bij heldere hemel”, zegt de Münchense Priester Wolfgang Rothe in een eerste reactie op een vraag van de Duitse publieke omroep ARD. “Ik ben ongeremd opgewonden!”

Volgens Rothe, die enkele jaren geleden uit de kast kwam als homo, is dit de eerste keer dat het Vaticaan een beslissing die het heeft genomen expliciet herroept. Deze beslissing was op dit moment nauwelijks te verwachten. “De facto is het vorige verbod opgeheven en omgezet in een vergunning.”

Deze beslissing laat zien dat “het fort valt, de muren brokkelen af, de Kerk kan zich niet langer afsluiten voor de werkelijkheid”, is Rothe’s overtuiging. “Zij moet en zal zich aanpassen aan wat de theologie en de geesteswetenschappen allang hebben gepresenteerd. En dat is een goede zaak.”

De verklaring van de autoriteit voor de geloofsleer werd maandag in verschillende talen gepubliceerd in het Vaticaan. Het draagt de handtekening van Kardinaal Victor Fernandez, Prefect van de autoriteit voor de geloofsleer, en werd uitdrukkelijk goedgekeurd door Paus Franciscus.

Naast de zegening van homostellen kunnen voortaan ook gescheiden personen die willen hertrouwen ook de zegen ontvangen.