-Brussel- Broodtrommeltjes of andere plastic bakjes in de vaatwasser zijn een bron van nano- en microplasticvervuiling in het afvalwater. Dat blijkt uit onderzoek in Australië.
In de vaatwasser worden plastic voorwerpen blootgesteld aan chemische, thermische en schurende reinigingsprocessen met hoge temperaturen tot wel 70 graden Celsius. Dat heeft een impact op het plastic, tonen de onderzoekers aan: minuscule deeltjes komen los en belanden zo in het afvalwater.
Een cyclus met een volle lading huishoudelijke plastic voorwerpen lekt zelfs tot 920.000 micro- en nanodeeltjes in het afvalwater, blijkt uit de studie. Een gemiddeld gezin stoot zo jaarlijks naar schatting 33 miljoen deeltjes uit.
“Deze studie benadrukt de noodzaak om bewuster om te gaan met het plastic dat we gebruiken, hoe we het schoonmaken en hoe we het afvoeren”, zegt Elvis Okoffo onderzoeker aan de Universiteit van Queensland.
Halve rijstkorrel
In massa valt het wel mee: ongeveer 6 milligram per persoon per jaar, vergelijkbaar met een kwart van het gewicht van een rijstkorrel en veel minder dan andere bronnen van plasticvervuiling.
Toch is het belangrijk om alle bronnen van plasticvervuiling aan te pakken, denken de onderzoekers. Ze pleiten ervoor om toekomstige modellen van vaatwassers uit te rusten met een filter om de plasticdeeltjes op te vangen. En fabrikanten van huishoudplastics zouden ook mee kunnen werken aan een oplossing, met materialen die meer vaatwasbestendig zijn.
“Deze vervuilende stoffen opvangen voordat ze in het milieu terechtkomen, is beter dan achteraf dure maatregelen implementeren nadat de vervuilende stof al is vrijgekomen”, zegt Okoffo. “Kleine veranderingen bij miljoenen huishoudens, kunnen de wereldwijde last van plasticvervuiling helpen verminderen.”