Buckingham Palace maakt details kroning bekend

Leestijd: 2 minuten
Maandag 23 januari 2023 – 00:01 uur – Bron: Redactie varia/BBC – Beeld: Publiek domein
  -London- Buckingham Palace heeft dit weekeinde meer details vrijgegeven over de kroningsceremonie van Koning Charles III en zijn vrouw begin mei. Dienovereenkomstig vindt de kroning zelf plaats op zaterdag 6 mei in Westminster Abbey. Lees verder onder de reclame>

 

Celebrant

De celebrant tijdens de Kerkdienst is de Anglicaanse Aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby. De Koninklijke familie loopt in processie van Buckingham Palace naar de Kerk en terug. De Koning, Koningin en familie verschijnen daarna op het paleisbalkon.

Kroningsconcert

Zondag 7 mei is er dan een kroningsconcert van de BBC. Het wordt live uitgezonden vanuit Windsor Castle. Volgens de officiële verklaring brengt het kroningsconcert “wereldwijde muziekiconen en hedendaagse sterren samen”. Het paleis belooft “enkele van de grootste entertainers ter wereld” en “een orkest van wereldklasse dat vertolkingen van muzikale favorieten speelt”.

Kerkkoren en amateurzangers uit het hele VK vormen een ‘Coronation Choir’. Toneel- en filmsterren presenteren tekstbijdragen. Het hart van het kroningsconcert moet een “Lighting up the Nation” zijn: beroemde plaatsen in het land worden verlicht met projecties, lasers en vuurwerk.

Lunch

Gemeentes in het hele land worden uitgenodigd voor de zogenaamde ‘Coronation Big Lunch’ om tijdens de lunch “samen eten en plezier hebben”. Het doel is om miljoenen mensen samen te brengen met duizenden evenementen om de gemeenschapszin te versterken, eenzaamheid te verminderen en goede doelen te steunen. Koningin-gemalin Camilla is sinds 2013 beschermvrouwe van de ‘Big Lunch’; het wordt gesponsord door de Engelse Nationale Loterij.

Vrijwilligerswerk

Voor maandag (8 mei) wordt het publiek opgeroepen om vrijwilligerswerk te doen en lid te worden als vrijwilliger bij een organisatie, kerk, sportclub o.i.d. in hun eigen gemeenschap, onder de titel “The Big Help Out”.