Bukele behaalt een verpletterende overwinning bij de verkiezingen in El Salvador

Leestijd: 2 minuten
Maandag 5 februari 2024 ~ 09:22 uur ~ Bron: Redactie kerk ~ Beeld: Andrex

 -San Salvador- De president van El Salvador, Nayib Bukele, heeft  de algemene verkiezingen van gisteren, zondag, met ruime voorsprong gewonnen. 

 “Naar eigen zeggen heeft hij de presidentsverkiezingen gewonnen met meer dan 85% van de stemmen en met minimaal 58 van de 60 afgevaardigden in de Algemene Vergadering”, aldus Bukele.

Criminelen

Onder zijn bewind zijn de afgelopen jaren 76.000 criminelen gearresteerd. Bukele verklaarde zondag tijdens een persconferentie dat zijn regering erin slaagde het land te genezen van de ‘kanker’ van criminele bendes en hij verdedigde de uitzonderingstoestand, die al bijna twee jaar van kracht is. Maar die harde aanpak krijgt felle kritiek van mensenrechtenorganisaties. Feit is dat door het krachtdadige beleid het aantal moorden sterk daalde en de veiligheidssituatie sterk verbeterde.

Bukele: “El Salvador had kanker, 85% van het nationale grondgebied werd gecontroleerd door bendes; maar wij hebben een ingrijpende operatie uitgevoerd en komen er gezond uit, zonder de bendekanker.”

“Wij hebben ons land, dat bekend stond als het gevaarlijkste land ter wereld, veranderd in het veiligste land op het westelijk halfrond” aldus Bukele, die de terreur altijd heeft veracht.

‘Door God gezonden’

Hoewel in de grondwet in maar liefst zes artikelen staat dat een president niet voor een opeenvolgende termijn mag gaan, gaan die regels niet op voor de jonge president. Want Bukele is door God gezonden, zo zegt hij zelf. Katholieke kerkleiders uit El Salvador zijn onderling sterk verdeeld over de nieuwe ambtstermijn als president van El Salvador. Dat is in principe strijdig met de grondwet. Maar het Hooggerechtshof heeft die grondwet zodanig geïnterpreteerd, dat hij zich alsnog kandidaat mocht stellen.

Bitcoin

Vanaf 1 juni 2019 is de politieke buitenstaander Nayib Bukele Ortez president. Tijdens de verkiezingen in februari kreeg hij destijds 54% van de stemmen. Op 9 juni 2021 werd een wet goedgekeurd welke de bitcoin op 7 september 2021 tot een officiële munteenheid van El Salvador maakte naast de Amerinkaanse dollar. Het werd daarmee het eerste land dat de bitcoin als officiële munteenheid aannam.

Godsdienst

El Salvador kent godsdienstvrijheid. Ongeveer 93% van de bevolking is Rooms-katholiek. In 1842 werd het bisdom San Salvador opgericht, in 1913 een kerkprovincie, thans bestaande uit één aartsbisdom en acht diocesen. De Rooms-katholieke kerk is een invloedrijke instantie in de Salvadoraanse maatschappij, mede door haar sociaal engagement.