Cadeau voor Biden: Saudi-Arabië opent luchtruim voor Israëlische vliegtuigen

Leestijd: < 1 minuut
Vrijdag 15 juli 2022 -05:45 – Bron: 1010WINS/ADN – Beeld: Publiek domein
  -Washington / Tel Aviv – De relatie tussen de staat Israël en Arabische landen wordt steeds beter. Na steeds intensiever betrekkingen met Marokko, opent nu Saudi-Arabië  zijn luchtruim voor alle luchtvaartmaatschappijen, ook voor die uit Israël.

De beslissing komt op de dag dat de Amerikaanse President Biden van Israël naar Saudi-Arabië afreist. Hij spreekt van een historisch besluit.

Luchtruim

Biden is de eerste Amerikaanse president die rechtstreeks van Israël naar Saudi-Arabië vliegt. Vijf jaar geleden vloog toenmalig president Trump al wel in omgekeerde richting. Voor hem werd destijds een eenmalige uitzondering gemaakt.

Officieel erkent Saudi-Arabië Israël nog steeds niet. Jarenlang meden de landen elkaars luchtruim, maar de betrekkingen tussen de beide landen zes zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd.

De relatie met Egypte is de laatste jaren eveneens sterk verbeterd. Israëlische toeristen hebben sinds vorig jaar Marokko ontdekt als nieuw vakantieland. Ook de handelsbetrekkingen tussen beide landen zijn sterk geïntensiveerd.