Calais: Bisschop viert Kerst met migranten

Leestijd: < 1 minuut
Maandag 27 december 2021 08:02 – Bron: Redactie kerk/KNA – Beeld: PB
  -Calais- De Bisschop van Arras, Olivier Leborgne, vierde dit jaar de Kerstnachtmis met migranten uit het vluchtelingenkamp Calais.

Naast ongeveer 25 mensen uit het kamp, ​​voornamelijk Eritreeërs van orthodox geloof, namen ongeveer 80 helpers en burgers van Calais deel aan de Mis, meldt dagblad ‘La Croix’. De viering vond plaats op een parkeerplaats bij een camping bij temperaturen van nog geen tien graden boven nul. Verenigingen en particuliere initiatieven brengen elke dag maaltijden naar de mensen in de woestenij ten oosten van Calais.

Ik wil bij de mensen zijn die in zo’n precaire situatie moeten leven, zei Bisschop Leborgne. De kust bij Calais is het startpunt voor veel migranten die via het Kanaal Engeland proberen te bereiken. Keer op keer vallen er doden op het gevaarlijke pad. De Katholieke kerk hekelt regelmatig de hopeloze situatie van migranten en vluchtelingen, evenals de voortdurende ontruimingen van kampen.

Hij had veel gesproken met verenigingen, politici en ook met de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN over de situatie in Calais en kon daarom niet naïef zijn, aldus de Katholieke Bisschop van Arras. Hij weet dat de situatie “extreem ingewikkeld” is en dat een aantal ambtenaren doet wat zij kunnen. Maar het gaat om mensen van wie de waardigheid niet gerelativeerd kan worden onder het voorwendsel dat zij hier onder onregelmatige omstandigheden verblijven, benadrukte Leborgne. “De waardigheid van mensen in ballingschap wordt vaak vergeten en zelfs genegeerd”, bekritiseerde de Bisschop.