Caritas: “Vergeet Syrië niet !”

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 15 maart 2022 17:06 – Bron: ADN – Beeld: PB
  -Wenen- De oorlog in Oekraïne heeft de humanitaire situatie in Syrië dramatisch verslechterd. Elf jaar na het begin van de oorlog in Syrië mag de situatie in Oekraïne ons er niet toe brengen de bevolking van Syrië te vergeten, dat zegt de Katholieke hulporganisatie Caritas.

De situatie in Syrië is er volgens Caritas-internationaal niet beter op geworden. Dat is nog mild uitgedrukt, want de realiteit is, dat het in Syrië slechter gaat dan ooit tevoren. De oorlog in Oekraïne is indirect ook een grote bedreiging voor het verarmde Syrië, zeker waar het gaat om de voedselvoorziening.

Droogte

Zo importeert Syrië veel graan uit Rusland en Oekraïne voor eigen gebruik. Dat valt nu volledig weg. De prijzen van graan- en meelproducten op de wereldmarkt schieten als een raket omhoog. Syrië is niet in staat om de import vol te houden bij dergelijke prijzen.

Tot overmaat van ramp wordt Syrië momenteel getroffen door een enorme droogte. De landbouwgronden die niet zijn vernield worden nu door extreme droogte getroffen. Zelfs de meest positieve toekomst-prognose van Caritas komt uit bij een hongersnood, nog dit jaar.

Nieuwe vluchtelingenstroom

Zal al deze ellende er toe leiden dat er een nieuwe stroom vluchtelingen richting Europa komt? Dat is volgens Caritas nog niet goed te overzien. Momenteel leeft meer dan 90 procent van de Syrische bevolking onder de armoedegrens. Vluchten uit het land is voor de meeste mensen duur en complex. In de praktijk zullen de meeste Syriërs wel aan vluchten denken, maar zij kunnen het zich niet veroorloven.

De Oekraïne-crisis is een enorme catastrofe waarvan de uiteindelijke gevolgen nog niet te overzien zijn. Maar er zijn wereldwijd ook nog vele andere probleemgebieden en rampen. Daartoe hoort ook de crisis in Syrië en die mogen wij niet vergeten, aldus Caritas.