Carnavalsseizoen vandaag van start, maar vraag niet hoe

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 11 november 2021 07:10 – Bron: Redactie binnenland – Beeld: PB
 -Emmen- Het is de Elfde van de Elfde en dat betekent traditiegetrouw dat het carnavalsseizoen weer is begonnen. Maar dit jaar levert het feest vooral gemengde gevoelens op vanwege de razendsnel oplopende besmettingscijfers.

Waar gemeenten in Noord- en Midden-Limburg afgelopen week hebben besloten om maar helemaal af te zien van de festiviteiten rond de start, wordt het glas in enkele gemeenten in Noord-Brabant en Zuid-Limburg wel geheven. Al gebeurt dat wel gereguleerd en in afgesloten ruimtes.

In ‘s-Hertogenbosch gaat het feest dit jaar ook door, maar eveneens in afgeslankte vorm. Volgens de gemeente waren er 24.000 kaartjes beschikbaar voor evenementen verdeeld over zeven locaties. De gemeente roept op om niet op de bonnefooi naar de stad te komen. Wie geen kaartje heeft, komt er niet in.

Vanuit de zorg in Brabant kwam afgelopen maandag de oproep om “heel goed” af te wegen of de evenementen door kunnen gaan. Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ)  wil niet dat de zorg overbelast raakt met coronapatiënten. “En iedereen die een evenement organiseert, kan daaraan meewerken”, schrijft het ROAZ in een verklaring. Op de Grote Markt in Breda gaat het Elfde van d’n Elfde-feestje daarom niet door en ook in Overloon is er een streep door gehaald. Lees verder onder de foto>

In het Zuiden van Limburg vonden de burgemeesters het afgelopen vrijdag niet nodig om de aftrap te verbieden. Ziekenhuizen in die regio riepen de burgemeesters afgelopen weekend alsnog op grootschalige feesten af te schalen. Naar aanleiding van die oproep gaan de feesten in Heerlen en Kerkrade daarom vandaag niet door. In anderen gemeenten zijn de feesten kleiner van schaal en wordt naast de QR-code ook aan bezoekers gevraagd om onderling afstand te houden.

Noord Nederland

CV De Kloosterwiekers uit Ter Apel er vanuit dat het komende carnavalsseizoen weer als vanouds georganiseerd kan worden. Dus met o.a. het jaarlijkse Narrenfeest in november, en in februari de buutavonden, grootse optocht en de traditionele carnavalsfeesten in het feesttentencomplex op het Dr. Mansholtpark in Ter Apel.

Alle voorbereidingen zijn inmiddels gestart om er weer een onvergetelijk carnaval op ’t Klooster en de Wieke van te maken, melden zij op Facebook. De voorbereidingen voor de organiserende vereniging, voor de vele wagenbouwers en loopgroepen kunnen van start gaan.

De Kloosterwiekers zullen dus, evenals voorgaande jaren, het Narenfeest organiseren. Dit is het openingsfeest van het seizoen van CV de Kloosterwiekers. Deze avond is in het leven geroepen om samen met alle carnavalsliefhebbers het nieuwe seizoen van start te gaan. Natuurlijk stellen ze dan hun Prins/Vorst en Raad van 11 voor aan de wagenbouwers, loopgroepen en alle andere carnavalsliefhebbers. Op zaterdag 27 november a.s. zal dit feest opnieuw plaatsvinden in het Beachhouse van Camping Moekesgat in Ter Apel.