Chili: Volksprotest, RK-kerken geplunderd en in brand gestoken (video)

Leestijd: < 1 minuut
Maandag 19 oktober 11:00 (Bron: SkyNews Foto: Sky-EMB Video AP)

-Santiago- In Santiago, de hoofdstad van Chili, zijn bij protesten tegen de overheid twee Katholieke kerken in brand gestoken, bij een derde kerk zou een brandstichting op het laatste moment zijn verijdeld.

De protesten begonnen rustig en vreedzaam. Tienduizenden Chilenen trokken de straat op om hervormingen van de overheid te eisen en invoering van een nieuwe grondwet.

De Chileense grondwet, waarover a.s. zondag zal worden gestemd, kwam tot stand in 1980 onder leiding van de toenmalig dictator Pinochet. Een jaar geleden begonnen reeds de onrusten in Chili, ook toen gingen mensen massaal de straat op om te demonstreren voor sociale hervormingen en afschaffing van de liberale koers, daarbij vielen destijds tientallen doden en honderden gewonden.

De reden van de brandstichting in kerkgebouwen lijkt de houding van de kerk te zijn. Deze zou teveel samenwerken met de overheid. Ook zou één van de kerken regelmatig bezocht worden door politie-agenten. In onderstaande video is te zien hoe plunderaars en brandstichters huis houden. Kerkinterieur, onder andere een biechtstoel en Heiligenbeelden worden gestolen en vernield. De Chileense Bisschoppenconferentie heeft nog geen reactie gegeven.ie ook onderstaande video.