Chili wil biechtgeheim definitief afschaffen

Leestijd: < 1 minuut -Santiago- In Chili is de eerste ‘slag’ om het Biechtgeheim van Katholieke Priesters af te schaffen gewonnen. Het voorstel werd het afgelopen jaar op de politieke agenda gezet door, nota bene een Christen-democratisch parlementslid, Raul Soto, toen de eerste misbruikbeschuldigingen tegen de Chileense Kerk bekend werden.

“De rechten van kinderen staan boven het Biechtgeheim”, zei Soto tegen de krant “La Cuarta”. Het parlement stemde in met zijn wetsvoorstel. Nu heeft de Senaat het laatste woord.

De nieuwe wet verplicht Kerkelijke autoriteiten van alle confessies, misdaden tegen kinderen te melden. Tot nu vielen meldingen die tijdens een Biecht zijn gedaan niet onder deze plicht. Volgens Chileense media doet de Chileense justitie op dit moment in 150 strafzaken tegen 219 Geestelijken, onderzoek wegens verdenking van misbruik. Bij de vermoedelijke slachtoffers gaat het om 241 personen, waarvan 123 ten tijde van het misbruik minderjarig waren.

Een in april gepubliceerde interactieve “landkaart van Kerkelijk misbruik” toont meer dan 230 zaken die gepleegd zouden zijn door medewerkers van de RK-Kerk in het Zuid-Amerikaanse land. De gegevens zijn,  volgens het ‘Netwerk van overlevenden’, onder andere afkomstig van slachtoffers, uit de media, van autoriteiten of uit Kerkelijke bronnen.

De beschuldigingen zijn gericht tegen 146 Priesters, maar ook tegen zes Bisschoppen en tegen de van het verzwijgen van informatie beschuldigde Kardinalen Francisco Errazuriz (85) en Ricardo Ezzati (77). Soortgelijk online-projecten bestaan al in Italië en Polen.

Bron: KNA/MB Foto: wikimedia cc