China wil Bijbel en Koran ‘socialistisch’ herschrijven.

Leestijd: < 1 minuut -London/Peking- (KNA) China heeft plannen om de Bijbel en de Koran, overeenkomstig de ‘socialistische normen en waarden’ te herschrijven. Wanneer nieuwe oplagen van beide boeken gedrukt worden, dan mogen deze voortaan geen inhoud meer hebben, welke in strijd zijn met de overtuiging van de communistische partij, zo citeert het Britse dagblad ‘Daily Mail’ een hoge Chinese functionaris.

Teksten die door de censuur voortaan als ‘fout’ aangezien worden, moeten aangepast en herschreven worden.

Zonder de Bijbel en Koran, de Heilige boeken van Christenen en Moslims, bij naam te noemen, eist de partij een “omvangrijke herbeoordeling van de religieuze klassiekers, die inhoudelijk niet in overeenstemming zijn met de voortgang van de tijd”. De  opdracht daartoe werd door de partijleiding al in november gegeven.

De religieuze autoriteiten moeten de aanwijzingen van President Xi Jinping opvolgen en de ideologieën van de verschillende religies in overeenstemming brengen met de  “Grondbeginselen van het socialisme”, bericht de Franse krant Le Figaro. De ambtenaren zijn opgeroepen, “een religieus systeem met Chinese kenmerken op te bouwen”. Door een herbeoordeling van religieuze boeken wil men tegengaan, dat ‘extreme denkbeelden’ en ‘ketterse ideeën’ het land ondermijnen.

Het nieuws komt op een tijdstip, waarin China scherpe kritiek krijgt vanwege de omgang met de islamitische minderheid der Oeigoeren. Volgens VN-experts worden ten minste een miljoen moslims in gevangenissen en kampen in Xinjiang in West-China vast gehouden. Bevestigende documenten wees de Chinese ambassade in London als vervalsing van de hand.