Chris Stoffer (SGP) brengt NOS in verlegenheid

Leestijd: 2 minuten
Maandag 6 november 2023 -12:13 uur – Bron: Redactie Binnenland/Radio1- Beeld: Cornel van Beek

-Hilversum- De nationale nieuwszender NPO Radio 1 werd maandagmorgen even in verlegenheid gebracht. SGP-lijsttrekker Chris Stoffer was te gast in de rechtstreekse uitzending en mocht een verzoeknummer aanvragen. Hij koos voor het Israëlische volkslied en daar leek de NOS allesbehalve blij mee. Het lied werd uiteindelijk wel gedraaid maar binnen een minuut weer onderbroken. 

In het programma NOS Radio 1 Journaal zijn in de komende twee weken tot aan de verkiezingen de lijsttrekkers van alle partijen te gast in de studio. Daarbij mogen de lijsttrekkers ook een verzoekplaat ten gehore laten brengen.

Opmerkelijke keuze

Vanochtend was de beurt aan Chris Stoffer, de kersverse lijsttrekker van de SGP. Presentatrice Astrid Kersseboom leek het verzoeknummer van Stoffer niet te kunnen waarderen: “We vragen iedere lijsttrekker om een plaat uit te kiezen. De bedoeling was om u op die manier een beetje beter te leren kennen. U heeft een opmerkelijke keuze gemaakt: Het volkslied van Israël. Waarom heeft u dat gekozen?”

Polarisatie

Stoffer legde vervolgens uit hiermee de Joodse gemeenschap in Nederland een hart onder de riem te willen steken. De alerte presentatrice ging daar niet op in en verwees naar het SGP-verkiezingsprogramma waarin de partij zich keert tegen polarisatie en zich zegt te willen inzetten voor verbinding in de samenleving. “Als u zo’n nummer uitkiest, is dat zoeken naar gemeenschappelijkheid?” Stoffer: “Je moet op een gegeven moment ook kleur bekennen. Het is voor mij zeker zoeken naar gemeenschappelijkheid. Laten we alstublieft de Joodse mensen in Nederland ook een plek gunnen in dit land.”

De SGP-leider wees vervolgens op de geschiedenis van de Joden in Europa en Nederland: “Het lijkt alsof het nu weer kantelt. Het doet deze mensen heel erg goed als dit nummer ook gehoord wordt in Nederland.”

“Het is uw verzoek”, besloot Kersseboom met hoorbare tegenzin. “Dus gaan wij ernaar luisteren.” Het Israëlische volkslied werd vervolgens kort ten gehore gebracht maar na veertig seconden alweer afgebroken, waarop presentator Wouter Walgemoed nogmaals besloot Stoffer te confronteren: “U koos dit lied om een statement af te geven in de richting van de bevolking van Israël. Wat zegt u tegen de nabestaanden van de burgerslachtoffers in de Gazastrook die door Israëlische bombardementen om het leven zijn gekomen?”

“Daar zeg ik allereerst tegen dat het heel erg voor ze is en dat ik ze heel veel sterkte wens”, reageerde Stoffer. “Het tweede wat ik wil zeggen: het meest beroerde dat deze mensen overkomt is hun eigen politieke leiding. De terroristen van Hamas. Wat hebben zij een beroerde politieke leiding. Ik gun ze van harte een andere politieke leiding zodat er ook voor hen betere omstandigheden kunnen komen.”

Geef een reactie op dit artikel