Christenen opgepakt in Afghanistan

Leestijd: 2 minuten
Zaterdag 16 september 2023 – 12:02 uur – Bron: ADN – Beeld: MB

 -Ghor-In Afghanistan zijn 18 medewerkers van een Amerikaanse evangelicale zendingsorganisatie opgepakt. Een Talibanwoordvoerder deelde mee dat zij niet kwamen, zoals afgesproken, om humanitaire hulp te bieden, maar dat zij zich bezig hoelden met het verspreiden van het Christendom.

International Assistance Mission (IAM) zegt dat Taliban-functionarissen hun kantoor in de provincie Ghor deze maand al twee keer zijn binnengevallen. De 18 zijn overgebracht naar een gevangenis in Kabul.

IAM zegt er alles aan te doen om hen weer vrij te krijgen. De organisatie houdt zich bezig met onderwijs en gezondheidszorg en werkt uitsluitend met Christelijke vrijwilligers.

NGO

De International Assistance Mission (IAM) is, naar eigen zeggen, de langstlopende non-profitorganisatie in Afghanistan. “Wij zijn een gerespecteerde NGO die zich inzet voor het verbeteren van levens en het opbouwen van lokale capaciteit op het gebied van gezondheidszorg, ontwikkeling en onderwijs. Wij zijn een partnerschap tussen de bevolking van Afghanistan en internationale Christelijke vrijwilligers, en in Afghanistan werkzaam sinds 1966.

IAM is officieel niet op de hoogte gesteld van de redenen voor de detentie van haar personeel en de daaropvolgende sluiting van hun kantoor in Lal wa Jangal in de provincie Ghor. Men wacht echter tot er een aanklacht tegen de organisatie of een individueel personeelslid worden ingediend.

IAM heeft over deze uiterst zorgwekkende ontwikkelingen geschreven naar het Ministerie van Economische Zaken, waar zij officieel geregistreerd zijn als een internationale NGO. IAM werkt ook samen met de VN en ACBAR, het coördinerende orgaan voor NGO’s in Afghanistan.

Gewaarschuwd

IAM blijft zich, naar eigen zeggen, inzetten voor hun missie en werkt onvermoeibaar in Afghanistan om tegemoet te komen aan de dringende behoeften van de bevolking, en streeft ernaar een rechtvaardiger en vreedzamer Afghanistan op te bouwen. Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken had de NGO meermaals gewaarschuwd naast hulpverlening niet met enige vorm van Christelijke religie naar buiten te treden. Iedere vorm van religie buiten de Islam is ten strengste verboden.

De bevolking van Afghanistan bestaat voor 80 procent uit Soennietische Islamieten en 19 procent Sjiitische Islamieten. Slechts 1 procent is Christelijk