Christenpartijen: Geen helpende hand voor Omtzigt

Leestijd: < 1 minuut
Woensdag 28 februari 2024 ~ 06:22 uur ~ Bron: Redactie Binnenland ~ Beeld: Publiek domein

-‘s Gravenhage- Informateur Kim Putters is hard op zoek naar een uitweg uit de formatie-impasse, maar de kleine christelijke partijen CDA en SGP bieden geen helpende hand. De route die Pieter Omtzigt wil, een extraparlementair kabinet met CDA en SGP, lijkt nog ver weg, zo niet uitgesloten.

CDA-voorman Henri Bontenbal was er gistermorgen duidelijk over: zijn partij gaat niet meedoen met wat hij ‘exotische experimenten’ noemt. Ofwel een extraparlementair kabinet.

Voorbarig

Bontenbal gaat niet mee in het voorstel van Omtzigt. Zo’n kabinet is volgens hem ‘voorbarig’, ‘ondoordacht’ en het land is gezien alle problemen juist nu toe aan een ‘stabiel meerderheidskabinet’. De conservatievere christenen van de SGP denken daar eender over: ,,Onze voorkeur heeft absoluut een meerderheidskabinet van PVV, VVD, NSC en BBB.” Ook de Christenunie staat niet ‘te springen van enthousiasme’ bij het voorstel van Omtzigt en daarmee is de formatie weer terug bij af.

Caroline van der Plas (BBB) zette maandag de zaak ‘op scherp’ richting Omtzigt. ,,Omtzigt wil met zijn partij maximale invloed, met minimale verantwoordelijkheid, daar hou ik niet van.”