ChristenUnie: Hogere zorgpremie voor rijken, afschaffen toeslagen

Leestijd: 2 minuten
Christenpolitiek
Donderdag 14 september 2023 – 16:02 uur – Bron: Redactie binnenland/ADN – Beeld: Publiek domein

 -‘s-Gravenhage- Steeds meer mensen in ons land leven van een minimuminkomen en hebben moeite om rond te komen. Om daar verbetering in aan te brengen moet het minimumloon volgens de ChristenUnie omhoog naar ten minste 18 euro per uur.

De economisch links-georiënteerde CU haalt daarmee PvdA/GL links in, die het minimumloon per uur naar 16 euro wil laten stijgen. Ook moet de zorgpremie dalen: van 150 naar 50 euro per maand, al gaan grootverdieners aanzienlijk meer betalen.

‘Schandvlek’

De ChristenUnie schrijft in haar verkiezingsprogramma dat het ‘een schandvlek’ is dat arbeid voor veel ‘werkende armen’ niet loont. Met de verhoging van het minimumloon, dat nu op zo’n 12 euro per uur ligt, stijgen ook de uitkeringen en de AOW. ,,Wij willen dat niemand door het ijs zakt”, stelt lijsttrekker Mirjam Bikker. De Christenunie gaat naar eigen zeggen vol voor de gezinnen met kinderen, starters en ouderen met een AOW.

Afschaffen toeslagen en start basisinkomen

De Christelijke partij wil alle toeslagen afschaffen en vervangen door een belastingkorting, een soort ‘omgekeerde’ inkomstenbelasting die men niet hoeft te betalen maar ontvangt. De eerste volwassene in een huishouden krijgt 400 euro per maand, de tweede 200 euro en per kind ontvangt men 333,33 euro. Daarmee kan dan ook de kinderbijslag en het kindgebonden budget vervallen en wordt een aanvang gemaakt met een vorm van basisinkomen.

Ook wil de ChristenUnie de zorgverzekering aanzienlijk verlagen voor mensen met een laag inkomen. Van 150 euro per maand naar 50 euro. Om een-en-ander te kunnen financieren zouden mensen met een bovenmodaal inkomen meer geld kwijt zijn aan de zorgverzekering.