Corona: 80% minder huwelijken in Italië

Leestijd: < 1 minuut
Vrijdag 19 februari 2021-00:03- Bron: KNA- Foto CC0/EMB
  -Rome- In tegenstelling tot Nederland en België, wordt in het overwegend Rooms-Katholieke Italië nog steeds kerkelijk getrouwd en wel massaal. Het aantal kerkelijke huwelijken in Italië lag echter in de Corona-lente van april tot juni 2020 rond 80 procent lager dan het jaar daarvoor. Dat deelt het Nationaal statistisch bureau van Italië te Rome deze week mee.

Reden voor de collaps zijn de beperkende maatregelen tijdens de landelijke lockdown in Italië van maart tot mei. Inschrijvingen van geregistreerde partnerschappen alsook echtscheidingen met wederzijdse instemming liepen volgens het instituut met 60 procent terug. Ook het aantal scheidingen, door ruzies ontstaan, die voor de rechter werden ‘uitgevochten’ , daalden met 49 procent. Volgens de onderzoekers was het corona-effect hier echter minder groot, omdat de rechtbanken ook online-zittingen aanboden en dringende familiaire aangelegenheden werden met voorrang afgewerkt.

Het statistisch bureau wees er op, dat maatregelen om de pandemie in te dammen, zoals het samenscholingsverbod en bezoekbeperkingen het hele jaar van kracht bleven. Deze maatregelen en toenemende problemen in economische zin kunnen een flinke uitwerking hebben op de demografische ontwikkeling van Italië in de komende jaren.