Corona-maatregel verscherpt. Tot 1 juni land grotendeels op slot

Leestijd: < 1 minuut

                      Maatregelen verscherpt:

                ALLE samenkomsten verboden

 

-‘s-GRAVENHAGE- (ADN/NOS) Nederland gaat nog  verder op slot. Alle samenkomsten,  evenementen, kerkdiensten, worden verboden tot 1 juni. Dat is de uitkomst van een crisisberaad deze namiddag van het kabinet. De eerder gestelde ondergrens van honderd personen geldt niet meer.

De maatregelen zijn bedoeld om ‘groepsvorming’ te voorkomen. Daar is volgens het kabinet sprake van als drie of meer mensen niet anderhalve meter in acht nemen en zij geen huishouden vormen. Jonge kinderen mogen wel nog samen buitenspelen.

Burgemeesters kunnen per omgaande ook eerder optreden. Zij kunnen beslissen specifieke locaties al direct te sluiten uit gezondheidsoverwegingen.Dit weekeinde traden diverse burgemeesters in het land al op. Stranden en parken door het ganse land werden gesloten. Er worden boetes uitgedeeld wanneer men zich niet aan de regels houdt.

De maatregelen komen ‘zo dicht mogelijk bij maximale effect van de maatregelen’, aldus premier Rutte. Het doel is beschermen van kwetsbaren en ouderen en voorkomen dat zorg overbelast raakt.

De sleutel ligt bij ons eigen gedrag, aldus minister Ferd Grapperhaus. Het niet respecteren van de regels is ‘slordig, laconiek en asociaal’, aldus de minister. “Ga alleen, en zeker niet in groepjes.”

Inmiddels zijn in het hele land hotels en leegstaande bejaardenhuizen aangewezen als noodlocaties voor de opvang van patiënten.