Corona: Oostenrijk opent weer stapsgewijs de deuren

Leestijd: 2 minuten

Maar geen evenementen tot eind juni, cafe’s en restaurants blijven gesloten

-WENEN- (adn) Oostenrijk kent binnen de EU de strengste regels als het gaat om de bestrijding van het Corona-virus.

Maar daar lijkt verandering in te komen. terwijl Duitsland voornemens is de grens met Nederland en België te sluiten, voor niet noodzakelijk verkeer, laat de Oostenrijkse premier Kurz weten, langzaam terug te willen (per 14 april) naar het leven van vóór Corona !

In een persverklaring zei Kurz (33, ÖVP) dat hij na Pasen de regels wil versoepelen. Maar er komen ook een aantal uitbreidingen van de veiligheidsmaatregelen. Voortaan moeten alle deelnemers aan het verkeer verplicht een mondkap dragen, ook in de auto of bus.

De plannen van Kurz

Vanaf 14 april zullen kleine winkels (kleiner dan 400m2) en bouwmarkten hun deuren weer kunnen openen. Voorwaarde: slechts 1 klant op elke 20m2 en regelmatige desinfectie.

Vanaf 1 mei mogen alle winkels, winkelcentra en kappers de deuren weer openen.

Voor de scholen wil men de mogelijkheid bieden dat leerlingen dit jaar gewoon examen kunnen doen. De examenscholieren zullen vanaf 1 mei weer naar school gaan. Universiteiten moeten dat digitaal blijven doen.

De inwendige mens moet nog even wachten. Het kabinet zet alles-op-alles om in mei de cafe’s, restaurants en hotels weer open te hebben. Voorwaarde is wel dat het personeel een masker draagt, niet alle tafels gebruikt worden en de opening alleen tijdens de daguren plaats heeft.

Tot eind juni zijn er geen evenementen. Bioscopen, theaters, schoonheidssalons en sportscholen, zwembaden en stranden blijven voorlopig dicht.

Ook de afstandsplicht van niet 1,5 maar 2 meter blijft van kracht. Of andere EU landen ook, in navolging van Oostenrijk, de regels versoepelen is afwachten.