Corona-virus: De laatste stand van zaken

Leestijd: 2 minuten

346 nieuwe besmettingen in Nederland, Songfestival Rotterdam wordt afgelast.

Hier volgen we alle ontwikkelingen over het nieuwe coronavirus op de voet, in de rubriek BINNENLAND.

Bij 2051 Nederlanders is het virus vastgesteld. 58 mensen zijn overleden.

In totaal zijn er de afgelopen 24 uur 346 patiënten bijgekomen in Nederland. Daarmee komt het totaal op 2051. Er zijn in totaal 58 mensen bezweken aan het virus, 15 meer dan gisteren. De leeftijd van de overledenen ligt gemiddeld tussen de 63 en 95 jaar. Dat meldt het RIVM.

In totaal zijn er 408 mensen opgenomen geweest in het ziekenhuis. Er wordt nog steeds het vaakst positief getest in de provincie Noord-Brabant, waar nu in totaal 759 besmettingen zijn vastgesteld.

Streep door Eurovisiesongfestival in Rotterdam

Het Eurovisiesongfestival te Rotterdam gaat niet door vanwege de Coronacrisis. Dat heeft de organisatie, de EBU, bekendgemaakt. Het songfestival wordt verplaatst naar een andere datum.

De EBU zegt geen enkel risico te willen nemen met de gezondheid van artiesten, medewerkers, fans en bezoekers. De drie organiserende omroeporganisaties (NPO/NOS/AVROTROS) en de gemeente Rotterdam zeggen begrip te hebben voor deze beslissing.

Rotterdam laat weten klaar te staan om het evenement op een ander tijdstip te organiseren. De organisaties zeggen dat ‘in deze buitengewone tijden’onmogelijk garanties kunnen worden afgegeven. Maar het is zowel voor de EBU, als voor NPO/NOS/AVROTROS, als voor de gemeente Rotterdam het meest logische scenario als het 65ste Eurovisie Songfestival op een ander moment alsnog in plaatsvindt’.

Tien EU-lidstaten hebben grenscontroles ingevoerd

Tien EU-lidstaten hebben de Europese Commissie officieel gemeld dat zij controles aan de grenzen hebben ingevoerd in de strijd tegen het virus. Het gaat om Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Polen, Spanje, Portugal, Hongarije, Tsjechië, Estland en Litouwen. Ook Noorwegen en Zwitserland, die weliswaar geen lid zijn van de EU maar wel van het ‘grenzenvrije’ Schengengebied, hebben controles ingesteld.