Coronascepticus Willem Engel aangehouden

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 16 maart 2022 12:06 – Bron: ADN – Beeld: YT
  -Rotterdam- De politie heeft vandaag in Rotterdam Willem Engel (45) opgepakt op verdenking van opruiing. De man was voorman van een actiegroep die het coronavirus ontkende en tegen vaccinatie was.

Jurist Jeroen Pols van Viruswaarheid bevestigt de aanhouding. “Het klopt, het zat eraan te komen als je kritiek hebt op het coronabeleid. Wat kunnen wij verder doen? Ik denk dat zij hem vasthouden tot aan het proces.” De verdachte zou volgens het Openbaar Ministerie gedurende een lange periode opruiende coronagerelateerde berichten hebben geplaatst op sociale media. Maar verder commentaar wordt in het belang van het onderzoek niet gegeven op dit moment.

Norbert Dikkeboom

De Nederlander Norbert Dikkeboom begon vorig jaar een burgerinitiatief omdat Engel zich volgens hem schuldig maakte aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging. Hij diende ook een klacht in tegen Engel, waarna het OM in januari al een onderzoek opende. Engel zei eerder dat hij geen strafbare feiten pleegde door het coronavirus te ontkennen en het vaccin af te raden. “Ik probeer het debat scherp te voeren, maar ga nooit over de lijn”, klonk het. De Viruswaarheid-voorman deed op zijn beurt aangifte tegen Dikkeboom wegens smaad en laster.

België

In België was Willem Engel ook actief omdat hij viroloog Marc Van Ranst dagvaardde wegens laster. De Vlaamse rechtbank oordeelde intussen dat er geen sprake is van een misdrijf.

Poetin

Engel is dansleraar en de oprichter van de actiegroep Viruswaarheid die het coronabeleid van de Nederlandse overheid bekritiseert. Tijdens de Russische invasie van Oekraïne schaarde Engel zich achter de Russische president Poetin.

Engel stelt dat er binnen de overheid sprake is van corruptie, waardoor er mensen geruïneerd worden en dat de sterfte door corona vergelijkbaar is met de sterfte in een gemiddeld tot ernstig griepseizoen. De door het RIVM gerapporteerde oversterfte tijdens de coronagolf in het voorjaar van 2020 lag met 9.768 sterfgevallen echter hoger dan de oversterfte tijdens de griepgolf in de winter van 2017-2018, die met 9.444 sterfgevallen de dodelijkste griepgolf van het decennium was.