Coronavirus: Trump kondigt noodtoestand af, EU-landen sluiten deel grenzen. Massa-ontslag bij KLM

Leestijd: 2 minuten

Coronavirus dupeert KLM.

2000 voltijdsbanen worden geschrapt, werktijdverkorting voor 35.000 mensen

-‘s-GRAVENHAGE-Wereldwijd worden ongekende maatregelen genomen om het nieuwe Coronavirus ‘onder de knie’ te krijgen. Volg de laatste ontwikkelingen hier.

In België zijn er momenteel 556 besmettingen vastgesteld, van wie er drie mensen overleden zijn. In Nederland is het dodental inmiddels opgelopen tot tien.

Volgens de WHO is Europa het nieuwe epicentrum van het coronavirus. Dat betekent concreet dat het aantal dagelijkse nieuwe gevallen in Europa nu hoger ligt dan in China op het hoogtepunt van de uitbraak daar.

• Heel wat landen nemen harde maatregelen: Denemarken en Tsjechië sluiten alle grenzen, vele landen stellen een vliegverbod in en sommige delen van Spanje gaan in lockdown.

• Amerikaans president Donald Trump heeft vanavond de noodtoestand afgekondigd voor het hele land. Daardoor komt er 50 miljard dollar vrij voor staten om maatregelen te nemen.

Wall Street boekt sterkste winst in jaren na ingreep Trump

De aandelenbeurzen in New York kregen vandaag een flinke steun in de rug van Amerikaans president Trump. Die riep voor heel de VS de noodtoestand uit, om geld vrij te maken voor de strijd tegen het nieuwe coronavirus. Die ingreep werd op Wall Street begroet met de sterkste dagwinst van de S&P 500 sinds oktober 2008.

De breed samengestelde graadmeter sloot 9,3 procent hoger op 2.710,95. De Dow-Jonesindex eindigde met een plus van 9,4 procent op 23.185,62 punten. De Nasdaq won 9,3 procent tot 7.874,23 punten. Gisteren waren er nog minnen tot 10 procent te zien.

Trump kondigt noodtoestand af

Amerikaans president Donald Trump heeft zojuist de nationale noodtoestand afgekondigd om het coronavirus te bedwingen. “We zijn in een nieuwe fase aanbeland”, begon Trump. “Om de federale overheid van alle macht te voorzien, roep ik officieel de noodtoestand uit in de Verenigde Staten.”

Hierdoor komt er 50 miljard dollar vrij voor staten om maatregelen te treffen tegen de verdere verspreiding van het virus. In elke staat moeten noodcentra komen. Elk ziekenhuis wordt in hoogste staat van paraatheid gebracht.

Door het uitroepen van de noodtoestand activeert Trump de Stafford Act, die de deur opent voor meer federale hulp voor de staten en lokale besturen. Trump staat steeds meer onder druk om stappen te zetten tegen de verspreiding van het virus, nu gouverneurs en burgemeesters in heel het land zelf maatregelen nemen. In de VS zijn al meer dan 1.700 besmettingen met het virus bevestigd. 41 mensen kwamen er om het leven.

Drama voor KLM personeel

De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM schrapt tot 2000 voltijdsbanen vanwege het Corona-virus. Ook wil de luchtvaartmaatschappij werktijdverkorting aanvragen voor het voltallige personeel, in totaal maar liefst 35.000 mensen! en werknemers mogelijk verplichte vakantiedagen toewijzen om de gevolgen van de Coronacrisis het hoofd te bieden.