Cubaanse bisschoppen roepen op tot gebed voor Cuba in de Goede Week

Leestijd: 2 minuten
Maandag 25 maart 2024 ~ 07:06 uur ~ Bron: Redactie Kerk/1010WINS ~ Beeld: Mariana Mercado

-Havanna- De Cubaanse Bisschoppenconferentie roept in de Goede Week de gelovigen op, om te midden van de (economische) crisis de hoop en eenheid te bewaren en hiervoor te bidden.

Vanwege de grote moeilijkheden op sociaal en economisch, die Cuba de laatste tijd doormaakt, heeft bisschop Emilio Aranguren Echeverría, zijn bezorgdheid gedeeld over de crisis in het land en doet een oproep oproepen tot gebed, via WhatsApp.

Osvaldo Gallardo

De bisschop doet de oproep samen met monseigneur Marcos Pirán Gómez, hulpbisschop van Holguín en Osvaldo Gallardo, een Cubaanse schrijver die zich inzet voor religieuze vrijheid en al veertig jaar op het eiland verblijft. 

In de tekst spreken de bisschoppen hun zorgen uit over de situatie waarin het land verkeert, steeds meer burgers protesteren vanwege het ernstige tekort aan voedsel en basisvoorzieningen.

Gebed

Ze wijzen erop, dat de recente ontwikkelingen in het land hebben geleid tot grotere spanningen en roep om protest bij de bevolking. Daarom nodigen de bisschoppen de gelovigen uit om hun stem door middel van gebeden te verheffen tijdens alle vieringen die er tijdens de Goede Week zullen zijn. Ook Cubanen in het buitenland worden opgeroepen mee te bidden.

De gebeden zijn gericht aan degenen die regeren, zodat de Heer hun gedachten en beslissingen leidt in de richting van de vrede, vrijheid en rechtvaardigheid voor alle Cubanen, aldus de organisatoren. Ook benadrukken de bisschoppen de noodzaak om solidair te blijven met degenen die het meest in nood zijn in deze tijd, omdat dit juist nu harder nodig is dan ooit.

El Cobre

Op dezelfde manier wenden zij zich tot de Maagd van Liefde (El Cobre), patroonheilige van het eiland, om vooral haar voorspraak voor alle Cubanen te vragen en hen te helpen ‘vaste, concrete stappen te zetten die uitdrukking geven aan het streven naar een beter Cuba.

Tot slot nodigen zij de Cubanen óók uit om het voorbeeld van Sint-Jozef niet te vergeten, om het geloof in God, “voor wie niets onmogelijk is’ vast te houden en zo tragedies sterk en standvastig te overwinnen.