CvdM: Publieke omroepen niet meer van deze tijd

Leestijd: < 1 minuut
Dinsdag 5 juli 2022 -06:28 – Bron: Redactie binnenland/KRO-NCRV – Beeld: publiek domein
 -Hilversum- “De voordeur staat wagenwijd open, maar de achterdeur is potdicht.” Dat zegt het Commissariaat voor de Media over het publieke omroepbestel. Omdat het is gebaseerd op de verzuiling van de vorige eeuw, zijn de toelatingscriteria niet meer van deze tijd.

Volgens het Commissariaat dreigt het bestel de aansluiting te missen en haken ook jongeren definitief af als er niet snel iets verandert.

Het publieke omroepbestel is niet meer van deze tijd en moet op de schop, staat in een rapport van het Commissariaat van de Media op verzoek van het kabinet. Als er niets verandert, dreigt het draagvlak onder grote delen van de bevolking af te brokkelen.

In het huidige bestel vertegenwoordigen omroepen stromingen in de maatschappij, maar volgens het Commissariaat zijn er geen duidelijke stromingen meer. Verder is het bestel onvoldoende ingericht op nieuwe technologische ontwikkelingen. Ook zou de verantwoordelijkheid voor de publieke mediaopdracht centraal moeten komen te liggen zegt het Commissariaat. Nu is die verantwoordelijkheid te versnipperd.